ΕΡΤ, 3ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ

"Έστιν ουν Τραγωδία / Μίμησης πράξεως σπουδαίας και τελείας / Μέγεθος εχούσης, ηδυσμένω λόγω / Χωρίς εκάστου των ειδών εν τοις μορίοις / Δρώντων και ου δι απαγγελίας / Δι ελέου και φόβου περαίνουσα /Την των τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν" - Αριστοτέλους, "Ποιητική"

Ο ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΥ

Φαντάσου έναν καρεκλοκένταυρο με αποκολλημένα τα πισινά του, να έρπει προς το νέο του αξίωμα. Μοιάζει με αλλόκοτο μαλάκιο, αηδιαστικά απροστάτευτο και εμετικά θλιβερό. Την ώρα που πανικόσυρτο, σπεύδει να οχυρωθεί στο νέο του κέλυφος. Ίσως, γι' αυτό και κανένας από τους γυμνόποδες αδελφούς μου, δεν το πατάει. Τόσο πολύ το σιχαίνονται. - Κώστας Ι. Γιαλίνης

ΤΑΙΝΙΕΣ ΕΔΩ (Συνερ/να Κανάλια): www.youtube.com/user/TileorasisDagkilaswww.dailymotion.com/user/ArgyriosDagkilas

ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ: ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΧΑΟΣ *** ΧΑΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ *** 20 Ε/6μ - 30 Ε/12μ

ΟΙ ΚΑΤΑΡΕΣ ΤΟΥ "ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ" ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΕΡΑΤΕΙΟΥ, ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!

ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΣ:
«Τοις ευσεβείς μεν επαγγελλομένοις τα των Ελλήνων δε δυσσεβή δόγματα τη ορθοδόξω και καθολική εκκλησία περί τε ψυχών ανθρωπίνων, και ουρανού και γης, και των άλλων κτισμάτων αναιδώς ή μάλλον ασεβώς επεισάγουσιν ανάθεμα (γ')».

Μετάφραση:
Σε όσους παριστάνουν τους ευσεβείς, ενώ, την ίδια στιγμή, εισάγουν με θράσος ή πολύ περισσότερο με ασέβεια στην Ορθόδοξη και Καθολική Εκκλησία τις ασεβείς δοξασίες των ΕΛΛΗΝΩΝ και για τις ανθρώπινες ψυχές και για τον ουρανό και τη γη και για τα άλλα κτίσματα, ΑΝΑΘΕΜΑ! ΑΝΑΘΕΜΑ! ΑΝΑΘΕΜΑ!..
Τρεις φορές Ανάθεμα δηλαδή στους:
Ορφέα, Θαλή, Αναξίμανδρο, Αναξιμένη, Πυθαγόρα, Ξενοφάνη, Παρμενίδη, Ζήνωνα, Εμπεδοκλή, Ηράκλειτο, Αναξαγόρα, Δημόκριτο, Σωκράτη, Πλάτωνα κ.α. ΟΛΟΙ οι Αναθεματισμοί: ΕΔΩ


"Οι καλύτερες τουρκικές εφημερίδες (και πληθώρα ιστοσελίδων), είναι οι Ελληνικές!.." Αργ. Δαγκ.

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΙΣ: Οι λογαριασμοί μας στο “Πανοράμιο” μηδενίστηκαν αυτοβούλως. ΜΗΝ τους ψάχνετε...

ΠΡΟΣΟΧΗ!.. ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΜΑΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ...

Οι ιστοσελίδες μας ΔΕΝ δημοσιεύουν Δ.Τ. γραμμένα δίγλωσσα, ήτοι: Ελληνικά ανακατεμένα με Αγγλικούρες, Γερμανικούρες, Γαλλικούρες, υποψιαζόμαστε σε λίγο θα μας στέλνουν και Κινεζικούρες! Συντάσσετε τα Δ.Τ. σας σε αμιγή Ελληνική γλώσσα, δεκτά γίνονται μόνον τα ακρωνύμια σε Λατινικό αλφάβητο, ή φράσεις γνήσιες, ατόφιες της Λατινικής γραφής και γλώσσης.


Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΜΜΘ" ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ...


22 Ιανουαρίου 2018

Κύκλος Διαλέξεων
Αστέρια της Μουσικής & του Κινηματογράφου
Αφιέρωμα στους Αζναβούρ - Μινέλι

Σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης

Συναυλία του Σαρλ Αζναβούρ στο Παλέ ντε Κονγκρέ των Παρισίων με καλεσμένη τη Λάιζα Μινέλι. Η συναυλία σε μια κατάμεστη αίθουσα, που αποθέωσε τους δύο καλλιτέχνες, δόθηκε το 1992. Περιλαμβάνει τραγούδια όπως: (...) και ένα εξαιρετικό ποτπουρί. Διάρκεια: 143 λεπτά.

Επιμέλεια, Ομιλητής Λευτέρης Κογκαλίδης
Έναρξη: 20:00
Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ
Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου

28 Ιανουαρίου 2018

Η ΚΟΘ στο Μέγαρο
Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων & Ηρώων του Ολοκαυτώματος

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, τιμούν την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος και την 70ή επέτειο από την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας του Κράτους του Ισραήλ.

Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν.

Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
Μουσική διεύθυνση Ζωή Τσόκανου

Έναρξη: 20:00
Χώρος: Μ1 – Αίθουσα Φίλων Μουσικής
Είσοδος με προσκλήσεις

28 Ιανουαρίου 2018

Έκθεση φωτογραφίας
Άρτεμις Αλκαλάη
Σπουδή πάνω στο τραύμα, τη μνήμη και την απώλεια: Έλληνες Εβραίοι επιζώντες από το Ολοκαύτωμα

Πρόκειται για μια σειρά φωτογραφιών-πορτρέτων των Ελλήνων Εβραίων επιζώντων των ναζιστικών στρατοπέδων. Τα πρόσωπα αυτά, εγγεγραμμένα πλέον στην ιστορία του Β’ παγκοσμίου πολέμου, ξεδιπλώνουν τη μνήμη  τους μπροστά στο φακό…
Από το 2012 η εικαστικός Άρτεμις Αλκαλάη ερευνά, ταξιδεύει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και συνομιλεί με τους επιζώντες των –προπολεμικά– ακμαίων εβραϊκών κοινοτήτων.
Χτίζοντας μια γέφυρα μεταξύ ιστορικού ντοκουμέντου και τέχνης  συνδυάζει στο ίδιο πλάνο τον άνθρωπο μαζί με ένα δικό της έργο από τη σειρά «Σπίτι: μια περιπλάνηση». Το αρχετυπικό σχήμα της οικίας-εστίας, δηλωτικό τόπου χαράς, ευτυχίας και οικογενειακής θαλπωρής, ανακαλεί μνήμες και ξεκινά έναν γόνιμο διάλογο μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, τραύματος και επούλωσης, λόγου και σιωπής.
Η σειρά με επιζώντες από το στρατόπεδο του Άουσβιτς πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μουσείο της Διασποράς στο Τελ Αβίβ το 2014 στο πλαίσιο της εκδήλωσης: «Οι Έλληνες Εβραίοι υπό τη Ναζιστική κατοχή – υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδoς στο Ισραήλ και του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος» ενώ το 2015 εκτέθηκε στην Αθήνα στον χώρο τέχνης Αγκάθι, στο πλαίσιο του Athens Photo festival 2015.
To 2016 εκτέθηκε στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας και στις Φωτογραφικές Συγκυρίες Κυθήρων και το 2017 στο πλαίσιο της Διεθνούς Μέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος στον Ελληνικό Κόσμο.
Στα εγκαίνια της έκθεσης θα προλογίσει η Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, ομότιμη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΑΠΘ.

Χώρος: Μ1 – Φουαγιέ
Εγκαίνια έκθεσης: 28 Ιανουαρίου 2018, ώρα 19:00
Διάρκεια έκθεσης: 28 Ιανουαρίου 2018 – 28 Φεβρουαρίου 2018
Ωράριο: Δευτέρα – Σάββατο 10:00-18:00
Είσοδος ελεύθερη

28 Ιανουαρίου 2018

Πουτσίνι: Τόσκα
(σε μαγνητοσκόπηση)

Προβολή με ελληνικούς υπότιτλους

Ο Εμανουέλ Βιγιόμ διευθύνει μια νέα σκηνοθεσία του ερωτικού δράματος του Πουτσίνι, που γνώρισε τεράστια επιτυχία και άγγιξε το κοινό από την πρώτη στιγμή της παρουσίασής του, τον Ιανουάριο του 1900. Σκηνοθετεί ο Σερ Ντέιβιντ ΜακΒίκαρ. H Σόνια Γιόντσεβα και ο Βιτόριο Γκριγκόλο πρωταγωνιστούν στους ρόλους της Τόσκα και του αγαπημένου της Καβαραντόσι, με τον Ζέλικο Λούτσιτς στο ρόλο του δόλιου Σκάρπια.

Σκηνοθεσία (...)
Σκηνικά-Κοστούμια (...)
Φωτισμοί (...)
Χορογραφίες (...)

Τόσκα (...)
Καβαραντόσι (...)
Σκάρπια (...)
Διάκος (...)

Ορχήστρα της ΜΕΤ
Μουσική διεύθυνση (...)

Έναρξη: 19:55
[Η προβολή μαζί με τα διαλείμματα διαρκεί περίπου 3 ώρες]
Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: 15€, 10€ (μειωμένο)
Με την υποστήριξη του Antenna Group

30 Ιανουαρίου 2018, 1 Φεβρουαρίου 2018

Ελληνική Μουσική στο Μέγαρο
Σταύρος Ξαρχάκος – Άλκηστις Πρωτοψάλτη: Η συνάντηση της χρονιάς

Μετά τη μεγάλη και επιτυχημένη καλοκαιρινή περιοδεία στα σημαντικότερα αρχαία θέατρα της Ελλάδας και δυο sold out συναυλίες στο Ηρώδειο, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη και ο Σταύρος Ξαρχάκος αποφάσισαν να συνεχίσουν την υπέροχη συνεργασία τους και το χειμώνα, αφού η συνάντησή τους άφησε εποχή αλλά και αρκετό κόσμο παραπονεμένο που δεν κατάφερε να τους δει επί σκηνής!
Κι ενώ το αθηναϊκό κοινό τούς απολαμβάνει από τις αρχές του Νοεμβρίου στη σκηνή του Gazarte, οι δύο κορυφαίοι καλλιτέχνες έρχονται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για δύο μοναδικές συναυλίες που θα μας χαρίσουν αξέχαστες στιγμές. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας θα ακουστούν τα ωραιότερα τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου, χρωματισμένα με τη σπουδαία και διακριτική ερμηνεία της Άλκηστης Πρωτοψάλτη. Ο ίδιος ο συνθέτης θα διευθύνει την οκταμελή ορχήστρα, την οποία αποτελούν εκλεκτοί μουσικοί.

Μουσική διεύθυνση Σταύρος Ξαρχάκος

Άλκηστις Πρωτοψάλτη τραγούδι

Νεοκλής Nεοφυτίδης πιάνο
Παντελής Ντζιάλας κιθάρα
Βασίλης Δρογκάρης ακορντεόν
Ηρακλής Ζάκκας μπουζούκι
Δημήτρης Ρέππας μπουζούκι
Πέτρος Βαρθακούρης κοντραμπάσο
Αλέξανδρος Καψοκαβάδης κιθάρα, νυκτά, έγχορδα
Φίλιππος Τσεμπερούλης πνευστά

Επιμέλεια ήχου Ζαχαρίας Σταμούλος, Χάρης Κρεμμύδας
Φωτισμοί Δημήτρης Λάιος

Έναρξη: 21:00
Χώρος: Μ1 – Αίθουσα Φίλων Μουσικής
Τιμές εισιτηρίων: 40€, 35€, 30€, 25€, 15€

2-4 Φεβρουαρίου 2018

Χορός στο Μέγαρο
Χορευτές του Βορρά: Το Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι

Η νέα παραγωγή των «Χορευτών του Βορρά» είναι η σκηνική μεταφορά του Πορτρέτου του Ντόριαν Γκρέι του Όσκαρ Ουάιλντ.
Το πορτρέτο γερνά, αλλά ο Ντόριαν παραμένει νέος.
Ο Ντόριαν –η όψη της τελειότητας χωρίς συναίσθημα– αντανακλά ολόκληρη την κοινωνία. Ηδονισμός, εμμονή με την όψη, λατρεία του ειδώλου, καταστροφική φύση του ναρκισσισμού.
Ένας ολόκληρος κόσμος με ένα κινητό στο χέρι αυτοφωτογραφίζεται. Η γενιά των selfies, της ανάγκης αποδοχής μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, της συχνής αυτοέκθεσης, κοιτάζει με αμηχανία το πορτρέτο του Ντόριαν.
Μήπως όμως είναι αντανάκλαση; Οι «Χορευτές του Βορρά», χωρίς emoticons και pixels ψευδαίσθησης, χορεύουν τη σκοτεινή ιστορία του εθισμού στην εικόνα του Εγώ.

Είσοδος από 15 ετών και άνω

Καλλιτεχνική διεύθυνση Τατιάνα Παπαδοπούλου
Υπεύθυνη ομάδας Αρετή Κουτσικοπούλου
Χορογραφία Τατιάνα Παπαδοπούλου, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, σε συνεργασία με τους χορευτές
Σύνθεση μουσικής & Μουσική επιμέλεια Αντώνης Σουσάμογλου
Δραματολόγος Κατερίνα Διακουμοπούλου
Video artist Mario Ermitikos
Σκηνογραφία-Ενδυματολογία Αθανάσιος Κολαλάς

Χορεύουν:
Δήμητρα Βλάχου, Γαλήνη Γυρτάτου, Μιχάλης Κριεμπάρδης, Δημήτριος Μαργαρίτης, Ηλίας Μπαγεώργος, Δέσποινα Λαγουδάκη, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος
Έναρξη: 21:00
Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: 12€, 10€, 8€ (μειωμένο)

5 Φεβρουαρίου 2018

Ελληνική Μουσική στο Μέγαρο
ΤΑΚΙΜ – Καφέ Αμάν Αμέρικα
Γιατί γλυκό μου;
Τζαζ & χιτζάζ από το Έλις Άιλαντ στο Σικάγο

Οι έξι κορυφαίοι δεξιοτέχνες της ελληνικής δημοτικής μουσικής που αποτελούν το δυναμικό συγκρότημα των ΤΑΚΙΜ επιστρέφουν στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Μια γοητευτική παράσταση-αφιέρωμα στη μουσική παράδοση των Ελλήνων μεταναστών στις ΗΠΑ, που επιμελείται και παρουσιάζει ο Λάμπρος Λιάβας.
Οι ΤΑΚΙΜ, μαζί με τους εξαιρετικούς τραγουδιστές Γιάννη Νιάρχο και Κατερίνα Τζιβίλογλου, ζωντανεύουν στη σκηνή του Μεγάρου το «Καφέ-Αμάν Αμέρικα», το μουσικό έπος του απόδημου ελληνισμού.
Επίτιμοι προσκεκλημένοι, ο «πατριάρχης» του λαϊκού κλαρίνου Πετρολούκας Χαλκιάς (που έζησε στην Αμερική την περίοδο 1960-1979), καθώς και ο σπουδαίος δεξιοτέχνης στο μπουζούκι Νίκος Τατασόπουλος (γιος του περίφημου Γιάννη Τατασόπουλου-«Ντίλιγκερ», που άφησε εποχή στα κέντρα της ομογένειας).
Υπολογίζεται ότι, από το 1896 (που έγινε η πρώτη ηχογράφηση ελληνικού τραγουδιού) έως και τη δεκαετία του ’60, αποτυπώθηκαν στην ελληνική δισκογραφία στις ΗΠΑ περισσότερα από 15.000 τραγούδια όλων των ειδών! Οι ΤΑΚΙΜ και η παρέα τους μας αποκαλύπτουν αυτό το σπάνιο και γοητευτικό ρεπερτόριο, που το φωτίζουν και το αναδεικνύουν μέσα από μια σύγχρονη δυναμική προσέγγιση, με την εξαιρετική δεξιοτεχνία της ομάδας και των επίτιμων καλεσμένων της.

Τους ΤΑΚΙΜ αποτελούν οι:
Θωμάς Κωνσταντίνου (ούτι, λαγούτο), Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος (κλαρίνο), Γιώργος Μαρινάκης (βιολί), Πάνος Δημητρακόπουλος (κανονάκι), Κώστας Μερετάκης (κρουστά), Γιάννης Πλαγιαννάκος (κοντραμπάσο)

Επίτιμοι προσκεκλημένοι:
Πετρολούκας Χαλκιάς κλαρίνο
Νίκος Τατασόπουλος μπουζούκι
Τραγουδούν Γιάννης Νιάρχος και Κατερίνα Τζιβίλογλου

Συμμετέχουν μέλη του:
Χορευτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης (επιμέλεια Σάκης Παληογιάννης)

Καλλιτεχνική επιμέλεια-Κείμενα-Παρουσίαση Λάμπρος Λιάβας

Σκηνική επιμέλεια Σοφία Σπυράτου
Επιμέλεια προβολών Γρηγόρης Φιλίδης
Επιμέλεια ήχου Θανάσης Γκίκας, Απόστολος Κουδέρης
Επιμέλεια φωτισμού Τρύφωνας Κεχαγιάς

Έναρξη: 21:00
Χώρος: Μ1 – Αίθουσα Φίλων Μουσικής
Τιμές εισιτηρίων: 25€ (22€*), 20€ (17€*), 16€ (14€*), 14€ (12€*), 12€
* μειωμένο

7 Φεβρουαρίου 2018

Κύκλος Μουσικής Δωματίου
Κλειώ Παπαδοπούλου-Blonz – Grace Mo
Παραμύθια χωρίς λέξεις

Η Κλειώ Παπαδοπούλου-Μπλοντζ και η Γκρέις Μο συνεργάζονται από το 2015. Απολαμβάνουν να εξερευνούν διαφορετικές μουσικές, από κλασική μέχρι σύγχρονη αλλά και δημιουργικά αυτοσχεδιαστικά πρότζεκτ. Προσπαθούν να δημιουργήσουν μια κοινή γλώσσα για όλους, τέτοια που να γκρεμίζει κάθε εμπόδιο και να αγγίζει ένα ευρύ κοινό. Με μια ωραία και πλούσια επιλογή έργων για φλάουτο και πιάνο, τα Παραμύθια χωρίς λέξεις θα ταξιδέψουν τον ακροατή μέσα στους αιώνες. Αφεθείτε στη μαγεία της μουσικής των Χούμελ, Μεσιάν, Σοπέν, Μαρέν Μαρέ και Μουκέ και απολαύστε την πρεμιέρα του πυροτεχνήματος του Μπέπε.

Κλειώ Παπαδοπούλου φλάουτο
Grace Mo πιάνο

Έναρξη: 21:00
Χώρος: Μ2 – Φουαγιέ
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο)

10 Φεβρουαρίου 2018


Ντονιζέτι: Το ελιξίριο του έρωτα

Όπερα σε δύο πράξεις σε λιμπρέτο του Felice Romani (βασισμένο στο ποιητικό κείμενο του Ευγένιου Σκριμπ για την οπερά κομίκ Το φίλτρο του Φρανσουά Ομπέρ)
Προβολή με ελληνικούς υπότιτλους

Το κωμικό διαμάντι του Ντονιτσέτι Το ελιξίριο του έρωτα, σε σκηνοθεσία Μπάρτλετ Σερ και μουσική διεύθυνση του Ντομίνγκο Χιντόγιαν, παρουσιάζει την Πρίτι Γέντε ως τη ζωηρή Αντίνα με τον Μάθιου Πολεντζάνι ως Νεμορίνο, τον απλό χωρικό που την ερωτεύεται. Ο Νταβίντε Λουτσιάνο κάνει το ντεμπούτο του στη Μετροπόλιταν στο ρόλο του υπεροπτικού αρραβωνιαστικού της Αντίνα, του Μπελκόρε, και ο Ιλντεμπράντο Ντ’ Αρκάντζελο ερμηνεύει τον γυρολόγο με το μαγικό φίλτρο Δόκτορα Ντουλκαμάρα. Ο Ντομίνγκο Χιντόγιαν κάνει την πρώτη του εμφάνιση ως μαέστρος.

Σκηνοθεσία (...)
Σκηνικά (...)
Κοστούμια (...)
Φωτισμοί (...)

Αντίνα (...)
Νεμορίνο (...)
Μπελκόρε (...)
Ντουλκαμάρα (...)

Μουσική διεύθυνση (...)

Έναρξη: 19:00
[Η προβολή μαζί με το διάλειμμα διαρκεί περίπου 3 ώρες]
Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Με την υποστήριξη του Antenna Group
Τιμές εισιτηρίων: 15€, 10€ (μειωμένο)

12 Φεβρουαρίου 2018

Κύκλος Διαλέξεων
Αστέρια της Μουσικής & του Κινηματογράφου
Τα ντουέτα της Δαλιδά

Σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης

Τα μυθικά ντουέτα της Νταλιντά στη γαλλική τηλεόραση με καλλιτέχνες όπως οι: Πετούλα Κλαρκ, Χούλιο Ιγκλέσιας, Κλoντ Φρανσουά, Μιρέιγ Ματιέ, Ενρίκο Μασίας, Σασά Ντιστέλ, Νάνα Μούσχουρη, Γκι Μπεάρ, Τζόνι Χάλιντεϊ, Σαρλ Αζναβούρ, Σαρλ Τρενέ, Τζόνι Ντορέλι. Ένα φαντασμαγορικό θέαμα και ακρόαμα με τα πιο σημαντικά αστέρια του 20ού αιώνα.

Επιμέλεια-Ομιλητής Λευτέρης Κογκαλίδης

Έναρξη: 20:00
Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ
Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου

13 Φεβρουαρίου 2018

Κύκλος Μουσικής Δωματίου
Σοφία Μητροπούλου:
(Η τραγωδία του έρωτα)

Η Τραγωδία του έρωτα είναι ένα μουσικό ταξίδι στον κόσμο του κοστουμιού της όπερας. Δέκα τραγικοί πρωταγωνιστικοί ρόλοι από τις πιο γνωστές οπερατικές ιστορίες αγάπης μεγάλων συνθετών ζωντανεύουν, ερμηνευμένοι μοναδικά από τους διεθνούς φήμης λυρικούς τραγουδιστές Σοφία Μητροπούλου και Armando Puklavec.
Παράλληλα, η «εικόνα» των τραγικών ηρώων όπως παρουσιάστηκαν σε συγκεκριμένες παραστάσεις τα τελευταία 23 χρόνια στη Θεσσαλονίκη, τα ίδια τα κοστούμια δηλαδή, φορεμένα από μοντέλα, δίνουν στον θεατή την ευκαιρία να δει και να θαυμάσει από κοντά τη λεπτομέρεια και την υψηλή αισθητική στο σχεδιασμό και την υλοποίησή τους – μια ευκαιρία που συνήθως δεν έχει το κοινό, δεδομένης της απόστασης μεταξύ πλατείας και σκηνής.
Ένας αφηγητής θα μας οδηγήσει σε αυτό το ταξίδι, παρουσιάζοντας κάθε έργο ξεχωριστά.
Θα ακουστούν άριες από τις όπερες: Η μονομαχία του Τανκρέδου και της Κλορίντα, Παλιάτσοι, Χορός μεταμφιεσμένων, Λα Μποέμ, Ορφέας και Ευρυδίκη, Διδώ και Αινείας, Σαμψών και Δαλιδά.

Σύλληψη-Σκηνοθεσία Άντα Τσεσμελή-Edwards
Μελέτη-Ενδυματολογική επιμέλεια Αθανάσιος Κολαλάς

Σοφία Μητροπούλου σοπράνο
Αρμαντο βαρύτονος

Στο πιάνο συνοδεύει ο Δημήτρης Νέπκας

Έναρξη: 21.00
Χώρος: Μ2 – Φουαγιέ
Τιμές εισιτηρίων: 12€, 8€ (μειωμένο)

16 Φεβρουαρίου 2018

Νικητές Διαγωνισμών
Διαγωνισμός “Μουσική Οδύσσεια”

Η πιανίστα Maria Inês Costa από την Πορτογαλία, νικήτρια του διαγωνισμού “Μουσική Οδύσσεια” το 2017, παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με...
Η «Μουσική Οδύσσεια» είναι ένα πρόγραμμα για πιάνο και φωνή που έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίξει εξαιρετικά νέα ταλέντα στην αρχή της σταδιοδρομίας τους. Πραγματοποιείται στο Ναύπλιο κάθε Ιούλιο.

Maria Inês Costa πιάνο

Έναρξη: 21.00
Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμή εισιτηρίου: 5€ (γενική είσοδος)


21 Φεβρουαρίου 2018

Η ΣΟΔΘ στο Μέγαρο

Η Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει δύο έργα.
Το Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 2 σε ντο ελάσσονα, έργο 18 του γράφτηκε το 1900-1901 και με τη δημοτικότητα που απέκτησε παγίωσε τη φήμη του Ραχμάνινοφ ως συνθέτη κοντσέρτων.
Η Συμφωνία αρ. 6 σε σι ελάσσονα, έργο 74 του, που είναι γνωστή ως «Παθητική» συμφωνία (με την έννοια του πάθους, «συναισθηματική»), γράφτηκε περίπου την ίδια εποχή, το 1893, και αποτελεί το τελευταίο έργο του Τσαϊκόφσκι που διηύθυνε ο ίδιος, μόλις εννέα μέρες πριν από τον θάνατό του.
 

Τζίμπο Παρκ πιάνο

Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης
Μουσική διεύθυνση Χάρης Ηλιάδης

Έναρξη: 21.00
Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο)

23 Φεβρουαρίου 2018
H ΚΟΘ στο Μέγαρο
Η θάλασσα – Έτος Ντεμπισί

H θάλασσα βρίσκεται στο επίκεντρο των έργων της συναυλίας. Ένα περιπετειώδες ταξίδι προς το «έρημο νησί» περιγράφει ο Mendelssohn στις Εβρίδες του, με την άγρια ομορφιά της θάλασσας να κόβει την ανάσα, ενώ ο Chausson τη βλέπει με μια πιο ρομαντική διάθεση στο περίφημο Ποίημα της αγάπης και της θάλασσας. Το συμφωνικό ποίημα του Debussy Η θάλασσα περιγράφει μέσα από την ιδιαίτερη οπτική και τη ζωντάνια του ιμπρεσιονισμού τις κινήσεις των κυμάτων. Ο Σκαλκώτας, τέλος, στο λαϊκό μπαλέτο Θάλασσα, ζωντανεύει διάφορες εικόνες της, χρησιμοποιώντας πλούσια στοιχεία της ελληνικής δημοτικής παράδοσης.

Ίλια Παπανδρέου σοπράνο

Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
Μουσική διεύθυνση

Έναρξη: 21.00
Χώρος: Μ1 – Αίθουσα Φίλων Μουσικής
Τιμές εισιτηρίων: 15€, 10€, 5€ (μειωμένο)

24 Φεβρουαρίου 2018

Χορός στο Μέγαρο
Η Μπάλα της Βιέννης 2018

Υπό την αιγίδα του δήμου της Βιέννης, του δήμου Θεσσαλονίκης και του επίτιμου προξενείου της Αυστρίας στη Θεσσαλονίκη και σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, οργανώνεται ο παραδοσιακός Χορός της Όπερας της Βιέννη.
Η Ορχήστρα Δωματίου Contra Tempo, υπό τη μουσική διεύθυνση του αρχιμουσικού Βλαδίμηρου Συμεωνίδη, θα παρουσιάσει ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα υψηλών προδιαγραφών. Πενήντα ζευγάρια νέων  από σχολεία της πόλης θα παρουσιάσουν μια ανεπανάληπτη χορογραφία με βαλς, με τη συνεργασία της σχολής χορού. Στην εκδήλωση συμμετέχουν μουσικά σχήματα του Νέου Ωδείου Θεσσαλονίκης.

Ορχήστρα Δωματίου
Μουσική διεύθυνση Βλαδίμηρος Συμεωνίδης

Συμμετέχουν:
Μουσικά σχήματα του Νέου Ωδείου
Σχολή Xορού
Δημοτική Σχολή Μπαλέτου Θεσσαλονίκης

Ώρα προσέλευσης: 20.30
Χώρος: Μ1 – Φουαγιέ
Τιμές εισιτηρίων:
Φουαγιέ πλατείας: 60€ (περιλαμβάνει)
Φουαγιέ κεντρικού θεωρείου: 30€ (περιλαμβάνει)

24 Φεβρουαρίου 2018
Πουτσίνι: Λα Μποέμ

Όπερα σε τέσσερις πράξεις σε λιμπρέτο των (βασισμένο στο μυθιστόρημα του Ανρί Μιρζέ Σκηνές από την μποέμικη ζωή)
Προβολή με ελληνικούς υπότιτλους
Μια συναρπαστική νεανική διανομή πρωταγωνιστεί στην κλασική σκηνοθεσία του Φράνκο Τζεφιρέλι στην Μποέμ, την πιο δημοφιλή όπερα στην ιστορία της Met. Διευθύνει ο Μάρκο Αρμιλιάτο. Η Σόνια Γιόντσεβα πρωταγωνιστεί ως Μιμί απέναντι στον Μάικλ Φαμπιάνο στο ρόλο του παθιασμένου ποιητή Ροντόλφο. Η Σουζάνα Φίλιπς επαναλαμβάνει το ρόλο της κοκέτας Μουζέτας και ο Λούκας Μίτσεμ ερμηνεύει τον εραστή της, τον ζωγράφο Μαρτσέλο. Συμμετέχουν ακόμα οι Αλεξέι Λαβρόφ και Μάθιου Ρόουζ ως Σονάρ και Κολίν –φίλοι του Ροντόλφο και του Μαρτσέλο– και ο Πολ Πλίσκα ως Μπενουά και Αλτσίντορο.

Σκηνοθεσία Φράνκο Τζεφιρέλι
Σκηνικά (...)
Κοστούμια (...)
Φωτισμοί (...)

Μιμί (...)
Μουζέτα (...)
Ροντόλφο (...)
Μαρτσέλο (...)
Σονάρ (...)
Κολίν (...)
Μπενουά / Αλτσίντορο (...)

Ορχήστρα της ΜΕΤ
Μουσική διεύθυνση (...)

Έναρξη: 19:30
[Η προβολή μαζί με τα διαλείμματα διαρκεί περίπου 3 ώρες]
Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: 15€, 10€ (μειωμένο)
Με την υποστήριξη του Antenna Group

26 Φεβρουαρίου 2018

Κύκλος Μουσικής Δωματίου
...από την ύλη των ονείρων…

To σύνολο δημιουργήθηκε ενσωματώνοντας τις ποικίλες πολυετείς συνεργασίες, τη φιλία των μελών του και την αγάπη για τη συνεργατική μουσική. Με σκοπό να πραγματώσει ταξίδια στο χωροχρόνο της μουσικής δωματίου, διερευνά άγνωστες πτυχές της, εστιάζοντας σε σπάνια έργα της ιδιαίτερης σύνθεσής του, διαθέτοντας την ευελιξία να μετασχηματίζεται ανάλογα με το είδος των ερμηνευτικών του στόχων. Αποτελείται από καταξιωμένους μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας και της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης, διδάσκοντες του Κρατικού Ωδείου και του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με πολυδιάστατη καλλιτεχνική δραστηριότητα ως σολίστ, μέλη συνόλων μουσικής δωματίου και ορχηστρών με εμφανίσεις σε Ελλάδα και το εξωτερικό, βραβεία, διακρίσεις και έντονο διδακτικό και ερευνητικό έργο.
Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει το ιδιαίτερα τρυφερό Νανούρισμα για βιολί και πιάνο του Αιμίλιου Ριάδη (1880-1935), σε μεταγραφή του Δημοσθένη Φωτιάδη, καθώς και δύο άγνωστα αλλά έξοχα κουιντέτα, το Κουιντέτο έργο 16 σε ντο ελάσσονα, του Γερμανού (...)(1840-1876), και το Κουιντέτο έργο 3 σε μι ελάσσονα του Αυστριακού (...)(1842-1924).

Χριστίνα Σιδηροπούλου πιάνο
Εύη Δελφινοπούλου βιολί
Δημοσθένης Φωτιάδης βιόλα
Γκουντινοφ βιολοντσέλο
Ευγένιος Πολίτης κοντραμπάσο

Έναρξη: 21:00
Χώρος: Μ2 – Φουαγιέ
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο)

28 Φεβρουαρίου 2018

Η Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης στο Μέγαρο

Συμπαραγωγή: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης & Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού Δήμου Θεσσαλονίκης

Περισσότερα στοιχεία θα ανακοινωθούν.

Έναρξη: 21:00
Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο)

2 Μαρτίου 2018

Η ΚΟΘ στο Μέγαρο

Ο ελληνικής καταγωγής Αμερικανός συνθέτης και καθηγητής Χριστόφορος Θεοφανίδης έχει στο ενεργητικό του μια σημαντική εργογραφία, που επιλέγεται συχνά από κορυφαίες ορχήστρες του κόσμου. Το βραβευμένο είναι εμπνευσμένο από την ομώνυμη διδασκαλία των Θιβετιανών μοναχών, ενώ το απαιτητικό Κοντσέρτο για βιολί είναι γραμμένο για τη σπουδαία βιολονίστρια, η οποία συμμετείχε ενεργά στη σύνθεση και κυρίως στα δεξιοτεχνικά περάσματα, με το αποτέλεσμα να αποτελεί πρόκληση για κάθε εκτελεστή. Ο βιολονίστας Αντώνης Σουσάμογλου «σηκώνει το γάντι» σε μια άκρως ενδιαφέρουσα αναμέτρηση: η δημοφιλής Σουίτα τζαζ αρ. 2 του Σοστακόβιτς είναι μια σύνθεση γεμάτη ζωντάνια, που παραπέμπει στις αίθουσες διασκέδασης της δεκαετίας του ’20 και του ’30.

Αντώνης Σουσάμογλου βιολί

Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
Μουσική διεύθυνση Μύρων Μιχαηλίδης

Έναρξη: 21:00
Χώρος: Μ1 – Αίθουσα Φίλων Μουσικής
Τιμές εισιτηρίων: 15€, 10€, 5€ (μειωμένο)

3 Μαρτίου 2018


Χορεύουμε για τη ζωή

Το «Χορεύουμε για τη ζωή» είναι κάτι περισσότερο από μια παράσταση παραδοσιακού χορού και μουσικής. Είναι ιδέα, είναι σκοπός, είναι τομή στα πολιτιστικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης. Είναι η ευκαιρία που δίνεται κάθε χρόνο σε χορευτές, μουσικούς και θεατές να συνεισφέρουν στην ανακούφιση του συνανθρώπου τους.
Όλα ξεκίνησαν το χειμώνα του 2004, λίγο μετά την 24η Δεκεμβρίου, όταν όλη η ανθρωπότητα παρακολουθούσε συγκλονισμένη τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσε το τσουνάμι στη Νοτιοανατολική Ασία. Απέναντι σε αυτή την τραγική πραγματικότητα, μια παρέα δασκάλων παραδοσιακού χορού αποφάσισαν να βοηθήσουν με τον τρόπο που μπορούσαν: χορεύοντας και τραγουδώντας. Έτσι, το χειμώνα του 2005, πέντε πολιτιστικοί φορείς που δραστηριοποιούνταν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, με την πρωτοβουλία των αεικίνητων χοροδιδασκάλων τους και τη συνδρομή χορευτών και καταξιωμένων μουσικών, οργάνωσαν μια φιλανθρωπική εκδήλωση, με τίτλο τίποτε πιο περιεκτικό από μια απλή διαπίστωση: «Χορεύουμε για τη ζωή». Η ανταπόκριση του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία, ήταν δε τόσο ενθαρρυντική, που οδήγησε στη θεσμοθέτηση της εκδήλωσης.
Τα έσοδα διατίθενται κάθε χρόνο σε διαφορετικό φιλανθρωπικό σκοπό, σε μια προσπάθεια υλικής και ψυχικής συμπαράστασης σε όσο το δυνατόν περισσότερους και φορείς. Μέχρι σήμερα η μεγάλη παρέα του «Χορεύουμε για τη ζωή» έχει συνδράμει στο έργο του Συλλόγου Καρκινοπαθών Βορείου Ελλάδος, του Συλλόγου Παιδιών με σύνδρομο Down, του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Κακοήθη Νοσήματα «Λάμψη», του Συλλόγου «Παιδικά Όνειρα», του Συλλόγου Γονέων Λαγκαδά «Η Άνοιξη», των Γιατρών του Κόσμου, του Συλλόγου Εθελοντών Αγίου Στυλιανού και της Εταιρίας Σπαστικών Βορείου Ελλάδος.

Παρουσιάζονται χοροί και τραγούδια από:
Κέντρο Μελέτης Παραδοσιακών Χορών «Κύκλος» – δάσκαλος Κυριάκος Μωυσίδης (Σπήλαιο Γρεβενών)
Πρότυπη Καλλιτεχνική Ομάδα Χορού «Έκνευσις» – δάσκαλος Κώστας Νικολαΐδης (Κρήτη)
Χορευτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης – δάσκαλος Σάκης Παληογιάννης (Κάρπαθος, Κάσος, Ρόδος, Χάλκη)
Πολιτιστικό Σωματείο «Χοροστάτες» – δάσκαλος Αποστόλης Σκρέκας (Ξηροπόταμος Δράμας)

Έναρξη: 21:00
Χώρος: Μ1– Αίθουσα Φίλων Μουσικής
Τιμή εισιτηρίου: 10€ (γενική είσοδος)

7 Μαρτίου 2018
Η ΣΟΔΘ στο Μέγαρο
Συναυλία Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκη

Δύο έργα που απέχουν μεταξύ τους σχεδόν 150 χρόνια παρουσιάζει στη συναυλία της η Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης. Είναι το Κοντσέρτο για κιθάρα αρ. 3, «Ελεγειακό» του Κουβανού συνθέτη και κιθαριστή Leo Brouwer, έργο του 1986, και η Συμφωνία αρ. 1 του, γνωστή επίσης ως Συμφωνία της Άνοιξης, έργο του 1841.

Τηλέμαχος Ρουδνικλής κιθάρα

Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης
Μουσική διεύθυνση Anton Shaburov

Έναρξη: 21:00
Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο)

9 Μαρτίου 2018
(Οι παραστάσεις συνεχίζονται έως 31 Μαρτίου)

Θεατρική - ηχητική - εικαστική εγκατάσταση: Το Σπίτι

Το Σπίτι είναι ένα πρωτότυπο νεοελληνικό έργο σε μορφή θεατρικής – ηχητικής – εικαστικής εγκατάστασης και έχει συν-δημιουργηθεί από τέσσερις νέους Έλληνες καλλιτέχνες. Στο Σπίτι εκτυλίσσεται μια αλληγορική ιστορία για την ψευδαίσθηση της ελευθερίας, μια ακροβασία τριών προσώπων ανάμεσα στο λογικό και στο παράλογο. Μέσα από μια φαινομενικά αθώα συνθήκη, αναδύεται η ανάγκη του ανθρώπου να ανήκει, να εξουσιάζεται, να ξεπεράσει τη μοναξιά του – ουσιαστικά να απαλλαγεί από την αποκλειστική ευθύνη της ύπαρξής του. Οι δημιουργοί συνεργάστηκαν αρμονικά, ώστε να σχεδιάσουν μια πρόταση που να εξερευνά τη θεατρική πλατφόρμα και νέους τρόπους έκφρασης με τη χρήση τεχνολογικών μέσων. Πρόκειται για μια υβριδική παράσταση η οποία συνδέει το θεατρικό κείμενο με το σχεδιασμό ήχου, το φωτισμό με την αλγοριθμική μουσική και τις ψηφιακές τέχνες. Για τη δημιουργία του έργου στήθηκε μια καλλιτεχνική «σκυταλοδρομία», σύμφωνα με την οποία το θεατρικό κείμενο ηχογραφήθηκε, η ηχογράφηση έγινε ηχητικό έργο και αυτό με τη σειρά του εγκατάσταση, με φώτα και κινούμενα γραφικά. Όλα συνυπάρχουν δυναμικά, παράγοντας ένα συγχρονισμένο αποτέλεσμα. Ο θεατής εισέρχεται σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, φοράει ασύρματα ακουστικά (ο ήχος είναι σχεδιασμένος γι' αυτό το μέσο) και στη συνέχεια γίνεται μέρος ενός οπτικοακουστικού θεατρικού δρώμενου που εκτυλίσσεται με αυτόν στο επίκεντρο. Το έργο αναπαράγεται ψηφιακά (1 παράσταση ανά 1 ώρα).

Κείμενο Βιργινία Διακάκη
Μουσική-Sound design Αλέξης Ρέτσης
Εγκατάσταση-Φωτισμοί Χριστίνα Θανάσουλα
Εγκατάσταση-Digital arts Δημήτρης Σιαμμάς
Ηχητική σκηνοθεσία Βιργινία Διακάκη - Αλέξης Ρέτσης
Σκηνοθεσία ηθοποιών Δημήτρης Γιαμλόγλου

Διανομή
Γυναίκα Αλεξία Καλτσίκη
Άνδρας 1 Ιερώνυμος Καλετσάνος
Άνδρας 2 Νέστορας Κοψιδάς

Έναρξη: 18:00 & 21:00
Χώρος: Μ2 – Υπόγειο Πάρκινγκ
Τιμή εισιτηρίου: 5€ (γενική είσοδος)

9-11 Μαρτίου 2018

Μιούζικαλ στο Μέγαρο
Δημήτρης Μαραμής: Ερωτόκριτος

Το μιούζικαλ Ερωτόκριτος ήταν η μεγάλη επιτυχία που εγκαινίασε την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος τον περασμένο Μάιο και ενθουσίασε το κοινό στο Ηρώδειο την προηγούμενη καλλιτεχνική περίοδο. Ο Δημήτρης Μαραμής υπογράφει τη μουσική, το λιμπρέτο, αλλά και τη μουσική διεύθυνση, ενώ η σκηνοθεσία, η χορογραφία και το σκηνικό είναι του Κωνσταντίνου Ρήγου.
H πρώτη παραγγελία μιούζικαλ της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ εξελίχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της σεζόν 2016-17, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές και ενθουσιάζοντας το πολυπληθές κοινό που το παρακολούθησε στις 10 sold out παραστάσεις.
Ο Δημήτρης Μαραμής συνέθεσε ένα έργο γεμάτο δυνατές μελωδίες, πάνω στο αριστούργημα της κρητικής αναγέννησης, διατηρώντας το μέτρο (δεκαπεντασύλλαβος) και την κρητική διάλεκτο. Με επιρροές από τη μουσική παράδοση της Κρήτης, αναφορές στην τζαζ, τα μπλουζ, αλλά και τον Χατζιδάκι, ο συνθέτης δημιούργησε ένα νέο μελωδικό σύμπαν για τους χιλιάδες στίχους του Ερωτόκριτου.

Μουσική-Μουσική διεύθυνση-Λιμπρέτο (βασισμένο στον Ερωτόκριτο του Βιτσέντζου Κορνάρου) Δημήτρης Μαραμής
Σκηνοθεσία-Χορογραφία-Σκηνικά Κωνσταντίνος Ρήγος
Συνεργάτις Σκηνογράφος Μαίρη Τσαγκάρη
Κοστούμια Γιώργος Σεγρεδάκης
Φωτισμοί Χρήστος Τζιόγκας
Live κάμερα Βασίλης Κεχαγιάς

Ερμηνεύουν:
Ερωτόκριτος Θοδωρής Βουτσικάκης
Αρετούσα Μαρίνα Σάττι
Πολύδωρος Γκωτιέ Βελισσάρης
Νένα Ιωάννα Φόρτη
Ρήγας Κωστής Μαυρογένης

Συμμετέχουν: οκταμελές φωνητικό σύνολο & οκταμελές ορχηστρικό σύνολο

Έναρξη: 21:00
Χώρος: Μ1 – Αίθουσα Φίλων Μουσικής
Τιμές εισιτηρίων: 30€, 26€, 22€, 16€ (14€*), 14€
* μειωμένο

Με την υποστήριξη του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

11 Μαρτίου 2018

Ροσσίνι: Σεμίραμις
(σε μαγνητοσκόπηση)

Όπερα σε δύο πράξεις σε λιμπρέτο του (βασισμένο στο ομώνυμο θεατρικό δράμα του Βολταίρου)
Προβολή με ελληνικούς υπότιτλους

Η Άντζελα Μιντ κάνει το ντεμπούτο της ως Σεμίραμις σε μια σπουδαία παράσταση που ανεβάζει η Μετροπόλιταν Όπερα ύστερα από 25 χρόνια. Διευθύνει ο Μαουρίτσιο Μπενίνι και πρωταγωνιστούν η Ελίζαμπεθ ΝτεΣονγκ ως Αρσάκης, διοικητής της Ασσυριακής Στρατιάς, ο Χαβιέρ Καμαρένα ως ο Ινδός βασιλιάς Ιντρένο, ο Ίλνταρ Αμπντραζακόφ ως πρίγκιπας Ασούρ και ο Ράιαν Σπίντο Γκριν ως αρχιερέας Ορόης.

Σκηνοθεσία (...)
Σκηνικά (...)
Κοστούμια (...)
Φωτισμοί (...)

Σεμίραμις (...)
Αρσάκης (...)
Ιντρένο (...)
Ασούρ (...)
Ορόης (...)

Ορχήστρα της ΜΕΤ
Μουσική διεύθυνση Μπενίνι

Έναρξη: 19:55
[Η προβολή μαζί με το διάλειμμα διαρκεί περίπου 4 ώρες]
Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: 15€, 10€ (μειωμένο)
Με την υποστήριξη του

14 Μαρτίου 2018

Τζαζ στο Μέγαρο
Νατάσα Μουμτζίδου: H Θεσσαλονίκη συναντά τη Στουτγάρδη

Μετά την ενθουσιώδη υποδοχή τους από το γερμανικό κοινό το 2013 στο σπουδαίο της Στουτγάρδης, και την αποθεωτική δεύτερη συνάντησή τους στο πλαίσιο του, η χαρισματική Ελληνίδα τραγουδίστρια Νατάσσα Μάρε Μουμτζίδου και οι Γερμανοί μουσικοί της τζαζ, τώρα μαζί με τους εξαίρετους Έλληνες μουσικούς της τζαζ Φίλιππο Κωσταβέλη και Γεώργιο Σμυρνή, έρχονται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για να ενθουσιάσουν και πάλι. Οι οπαδοί του είδους μπορούν να προσβλέπουν σε μια υψηλής ποιότητας συναυλία, συμπαραγωγή του ΜΜΘ και του.
To κουιντέτο δημιουργεί μια μοναδική σύνδεση ανάμεσα στο ελληνικό ηχόχρωμα, τον παραδοσιακό, μεσογειακό και ρεμπέτικο ήχο και τα γερμανικά παλαιά λαϊκά κομμάτια – συμπληρωμένα από συνθέσεις των. Τα θέματα εμβαπτίζονται στο σύγχρονο ηχοχρωματικό τοπίο διαμέσου της τζαζ, του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού και των διαπολιτιστικών επιρροών και ηχοχρωμάτων των διεθνών μουσικών.

Νατάσσα Μάρε Μουμτζίδου φωνητικά
(...) σαξόφωνο
Φίλιππος Κωσταβέλης πιάνο
Γιώργος Σμυρνής κοντραμπάσο
(...) κρουστά

Έναρξη: 21:00
Χώρος: Μ2 – Μπαρ
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο)

15 Μαρτίου 2018

Περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες

Συμπαραγωγή: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης & Γενικό Προξενείο της Τουρκικής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη

Το Σύνολο Ιστορικής Τουρκικής Μουσικής Istanbul του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού ιδρύθηκε το 1991 με σκοπό να καταστήσει δυνατή την ερμηνεία και προώθηση της κλασικής τουρκικής μουσικής και ειδικότερα της μουσικής Σουφισμού και της μουσικής Μεχτέρ (οθωμανική στρατιωτική μουσική), οι οποίες είναι από τις σημαντικότερες πολιτιστικές αξίες της Τουρκίας. Το Σύνολο, το οποίο λειτουργεί ως δύο ομάδες, του Σουφισμού και του Μεχτέρ, ερμηνεύει κλασικά έργα που παίζονταν από την οθωμανική στρατιωτική μουσική μπάντα (μέχρι να καταργηθεί, το 1826, μαζί με τη Λέσχη των Γενιτσάρων) και στους τεκέδες (που έκλεισαν το 1925). Μαζί με αυτά τα κλασικά έργα που έφτασαν ως τις μέρες μας, θα ακούσουμε και τα νέα κομμάτια που το Σύνολο έχει προσθέσει στο ρεπερτόριό του.
Το Σύνολο Ιστορικής Τουρκικής Μουσικής Istanbul συνεχίζει τις εργασίες έρευνας και μελέτης της ερμηνείας, γνωρίζοντας τη σημαντική τους συμβολή στην παρουσίαση της τουρκικής μουσικής, της οποίας οι ρίζες φτάνουν στα βάθη της ιστορίας. Το μοναδικό στιλ και τα χαρακτηριστικά της γοητεύουν παγκοσμίως τους σύγχρονους λάτρεις της τέχνης και η προώθησή της αποτελεί σημαντικό κληροδότημα στις επόμενες γενιές.

Σύνολο Ιστορικής Τουρκικής Μουσικής Κωνσταντινουπόλεως
του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκικής Δημοκρατίας

Καλλιτεχνικός διευθυντής

Έναρξη: 21:00
Χώρος: Μ1 – Αίθουσα Φίλων Μουσικής
Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου

16 Μαρτίου 2018
Δημήτρης Μυστακίδης: Αμέρικα

Ο Δημήτρης Μυστακίδης, σε μια σόλο παράσταση, διασκευάζει και ερμηνεύει με την ιδιαίτερη τεχνική της «τσιμπητής κιθάρας» ρεμπέτικα τραγούδια που κυκλοφόρησαν και παίχτηκαν ζωντανά μόνο στην Αμερική από Έλληνες μετανάστες μουσικούς.
Ο πόνος του αποχωρισμού, το μακρύ και επίπονο ταξίδι στην Αμερική, ο αγώνας για την επιβίωση και την προσαρμογή, η περιθωριοποίηση, οι παρανομίες, ο νόστος και το όνειρο της επιστροφής, περνούν σαν κινηματογραφικές εικόνες μέσα από τα τραγούδια της παράστασης. Η μουσική τους, δωρική αλλά υφασμένη με μαεστρία, συλλαβίζει καημούς, ανακαλεί μνήμες και γεννά συγκινήσεις.
Το οπτικοακουστικό υλικό που συνοδεύει την παράσταση υπενθυμίζει την ιστορία που επαναλαμβάνεται. Υπογραμμίζει τα βιώματα και τα συναισθήματα που γεννιούνται σε κάθε μετανάστευση, σε όλους τους λαούς.

Δημήτρης Μυστακίδης τραγούδι, κιθάρα

Έναρξη: 21:00
Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: 12€, 10€, 8€ (μειωμένο)

18 Μαρτίου 2018

Διάσημες Ορχήστρες
Εσθονική Ορχήστρα

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της Εσθονικής Δημοκρατίας (1918-2018), η εσθονική συμφωνιέτα Γκλασπέρλενσπιλ (μετ. Το παιχνίδι με τις χάντρες) περιοδεύει σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μεταξύ των οποίων και η Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της μακρόχρονης συνεργασίας της με Έλληνες καλλιτέχνες. Στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής θα συμπράξει με τον διακεκριμένο Σερραίο πιανίστα Αλέξανδρο Σαρακενίδη, έναν καλλιτέχνη που συνδυάζει δυναμισμό και δεξιοτεχνία. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει αριστουργήματα του κλασικού ρεπερτορίου (Χέντελ, Έλγκαρ, Ντβόρζακ, Μπαχ), αλλά και έργα Εσθονών συνθετών όπως ο Άρβο Περτ, από τους σημαντικότερους στον κόσμο εν ζωή συνθέτες θρησκευτικής μουσικής. Τη συναυλία θα πλαισιώσει χορωδία από την Εσθονία.

Αλέξανδρος Σαρακενίδης πιάνο

Χορωδία

Εσθονική Ορχήστρα
Μουσική διεύθυνση (...)

Έναρξη: 21:00
Χώρος: Μ1 – Αίθουσα Φίλων Μουσικής
Τιμές εισιτηρίων: 15€, 10€, 5€ (μειωμένο)

18 Μαρτίου 2018
Κύκλος Ημερίδων
Η μουσική στη ζωή μας:
Ο ρόλος της μουσικής στην ιατρική

Σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης

Η μουσική είναι η γλαφυρή γλώσσα της ψυχής, της σκέψης, του συναισθήματος και της εσωτερικής ζωής του ανθρώπου. Είναι η μοναδική οικουμενική γλώσσα η οποία γίνεται αντιληπτή σε ευρύτατη έκταση απ’ όλους τους ανθρώπους, κάτω απ’ όλες τις συνθήκες της ζωής, στη χαρά και τη λύπη, τη δύναμη και την ασθένεια, στις έντονες πνευματικές αναζητήσεις και την ώρα της ήρεμης περισυλλογής. Χωρίς λέξεις, η μουσική διεισδύει στην ψυχή και μεταφέρει μηνύματα που κινητοποιούν και διαμορφώνουν τη συμπεριφορά, επηρεάζουν την προσωπικότητα και ασκούν καθοριστικό ρόλο στη σχέση του ανθρώπου προς εαυτόν και την κοινωνία.
«Οι Φίλοι της Μουσικής Θεσσαλονίκης», επιθυμούντες να καταδείξουν το βαθύ μήνυμα της μυστικής γλώσσας της μουσικής στον άνθρωπο την ώρα του πόνου και της αγωνίας, της ασθένειας και της ελπίδας, διοργανώνουν ημερίδα με θέμα «Ο ρόλος της μουσικής στην ιατρική». Ειδήμονες απ’ όλες τις ειδικότητες της ιατρικής επιστήμης θα αναφερθούν στις εμπειρίες τους για τον ευεργετικό ρόλο της μουσικής στην ψυχοσωματική υπόσταση του ασθενούς και για την ουσιώδη συμβολή της στην επιτυχία των εφαρμοζομένων θεραπευτικών μεθόδων.

Ομιλητές
Α. Τουρκαντώνης (ακαδημαϊκός), για τη συμβολή της μουσικής στην Παθολογία
Α. Αντωνιάδης (ομ. καθηγητής, χειρουργός μεταμοσχεύσεων), για τη συμβολή της μουσικής στη Χειρουργική
Γ. Βαρλάμης (ομ. καθηγητής Παιδιατρικής), για τη συμβολή της μουσικής στην Παιδιατρική
Ι. Τζαφέτας (ομ. καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας), για τη συμβολή της μουσικής στη Μαιευτική
Σ. Μπαλογιάννης (ομ. καθηγητής Νευρολογίας), για τον ευεργετικό ρόλο της μουσικής στην ιατρική και τη συμβολή της στη Νευρολογία (δύο εισηγήσεις)
Ι. Γκιουζέπας (ομ. καθηγητής Ψυχιατρικής), για τη συμβολή της μουσικής στην Ψυχιατρική
Λ. Μπούτης (ομ. καθηγητής Παθολογίας), για τη συμβολή της μουσικής στην Καρκινολογία

Συντονιστής κύκλου ημερίδων Σταύρος Μπαλογιάννης, ομ. καθηγητής Νευρολογίας ΑΠΘ

Ώρες: 10:30-17:00
Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ
Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου

19 Μαρτίου 2018

Κύκλος Διαλέξεων
Αστέρια της Μουσικής & του Κινηματογράφου:
Αφιέρωμα στον Τζο Ντασέν

Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης

Τα δημοφιλέστερα τραγούδια του Τζο Ντασέν όπως τα ερμήνευσε στη γαλλική τηλεόραση το διάστημα 1965-1980. Περιλαμβάνονται τραγούδια όπως: Διάρκεια: 83 λεπτά.

Επιμέλεια, Ομιλητής Λευτέρης Κογκαλίδης

Έναρξη: 20:00
Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ
Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου

19 Μαρτίου 2018

Κύκλος Μουσικής Δωματίου
Ρεσιτάλ πιάνου Μαρία Σομπούλα

Το πρόγραμμα της συναυλίας που θα δώσει ο διακεκριμένος Πολωνός πιανίστας περιλαμβάνει έργα Σοπέν και Παντερέφσκι.

Σοπέν
Σκέρτσο σε σι ελάσσονα, έργο 20
Πολωνέζα σε μι ύφεση μείζονα, έργο 22
Νυχτερινό σε σι ύφεση μείζονα, έργο 16 αρ. 4
Σε λα ύφεση μείζονα, έργο 16, αρ. 1
Έργο 14 αρ. 6
Σοπέν
Σκέρτσο σε σι ύφεση ελάσσονα, έργο 31
Πολωνέζα σε λα ύφεση μείζονα, έργο 53

Εναρξη: 21:00
Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο)

21 Μαρτίου 2018

Η ΣΟΔΘ στο Μέγαρο
Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης

Στη συναυλία αυτή, που είναι μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, της διεύθυνσης Πολιτισμού & Τουρισμού δήμου Θεσσαλονίκης και του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, θα παρουσιαστεί ένα πρόγραμμα στο οποίο σολίστες θα είναι οι διακριθέντες του εσωτερικού διαγωνισμού του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης διευθύνει ο Βλαδίμηρος Συμεωνίδης.

Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν.

Έναρξη: 21:00
Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο)

26 Μαρτίου 2018

Κύκλος Μουσικής Δωματίου
Μίνα Πολυχρόνου – Κάρολος Ζουγανέλης
Αντικατοπτρισμοί – Μονοπάτια του Ρομαντισμού

Η ελκυστική γοητεία που άσκησε το φανταστικό, λυρικό στοιχείο του γερμανικού Ρομαντισμού στην ελληνική μουσική και στην ποίηση βρίσκεται στο επίκεντρο της συναυλίας, με ερμηνευτές τη Μίνα Πολυχρόνου (υψίφωνο) και τον Κάρολο Ζουγανέλη (πιάνο).
Με αφορμή τα τραγούδια των Σούμπερτ, Σούμαν, Βολφ, Στράους Μέντελσον και Μπραμς, θα αναζητηθούν μουσικoποιητικές συνάφειες με το αντίστοιχο έργο σημαντικών Ελλήνων εκπροσώπων του Ρομαντισμού όπως ο Σαμάρας, ο Λαμπελέτ, ο Σπάθης, ο Καμηλιέρης, φωτίζοντας πτυχές ενός διαπολιτισμικού διαλόγου, που έθεσε τις βάσεις μιας διαφωτιστικής πολιτιστικής συνύπαρξης μεταξύ των δύο χωρών. Άλλωστε το κίνημα του Ρομαντισμού, με τις εικόνες της φύσης, του νερού, του δάσους, του σεληνόφωτος, ως όψεις της αγάπης, παρούσας ή απούσας, εξακολουθεί να αγγίζει την ανθρώπινη ψυχή, πέρα από κάθε χρονικό ή τοπικό σύνορο.

Μίνα Πολυχρόνου υψίφωνος
Κάρολος Ζουγανέλης πιάνο

Επιμέλεια κειμένων – παρουσίαση Αλεξάνδρα Μυλωνά

Έναρξη: 21:00
Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο)

31 Μαρτίου 2018

Διάσημες Ορχήστρες
Ευρωπαϊός γύρος 2018

Το ... είναι η πρώτη Ιατρική Ορχήστρα της Αυστραλίας - μια ορχήστρα με έδρα τη Μελβούρνη που αποτελείται από γιατρούς, φοιτητές Ιατρικής και επαγγελματίες υγείας. Δίνει συχνά συναυλίες με εξαιρετικά υψηλά στάνταρτ καλλιτεχνικής ποιότητας, ενώ όλα τα κέρδη προσφέρονται στο Βασιλικό Νοσοκομείο της Μελβούρνης για τη χρηματοδότηση της ιατρικής έρευνας. Το ... προσφέρει ένα όχημα στους γιατρούς και τους φοιτητές ώστε να μην παραμελούν το ταλέντο τους κατά τη μακρά διάρκεια της ιατρικής τους εκπαίδευσης αλλά και έναν πολύ ικανοποιητικό τρόπο ώστε να μπορούν να βρίσκουν μια ισορροπία με την απαιτητικότατη επαγγελματική ζωή τους. Η Ορχήστρα έχει επισκεφθεί ήδη τις αδελφοποιημένες πόλεις της Μελβούρνης Αγία Πετρούπολη και Οσάκα, ενώ ήρθε τώρα η σειρά της επίσης αδελφοποιημένης Θεσσαλονίκης. Με την ευκαιρία αυτή, και ως δώρο στην πόλη μας, έχει παραγγείλει ένα νέο έργο στον Στέφανο Κασσωμένο, το Κοντσέρτο για δύο πιάνα, το οποίο θα παρουσιάσει μαζί με τη Συμφωνία αρ. 5 του Τσαϊκόφσκι.

(...) πιάνο
Παναγιώτης Τροχόπουλος πιάνο

Συμμετέχει:Μούσα – Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μ.Μ.Θ.
Μουσική διεύθυνση (...)

Έναρξη: 21:00
Χώρος: Μ1 – Αίθουσα Φίλων Μουσικής
Τιμές εισιτηρίων: 15€, 10€, 5€ (μειωμένο)

Ιδρυτικός Δωρητής Μούσα: Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος


31 Μαρτίου 2018

Μότσαρτ: Έτσι κάνουν όλες

Όπερα σε δύο πράξεις σε λιμπρέτο του
Προβολή με ελληνικούς υπότιτλους

Ο Φίλιμ Μακ Ντέρμοτ επιστρέφει στη σκηνή της Met για να σκηνοθετήσει την κωμωδία του Μότσαρτ Έτσι κάνουν όλες υπό τη διεύθυνση του Ντέιβιντ Ρόμπερτσον. Τοποθετημένο στη δεκαετία του ’50 στο Κόνι Άιλαντ, η διανομή περιλαμβάνει την Αμάντα Ματζέσκι στο ρόλο της διχασμένης Φιορντιλίτζι, τη Σερένα Μάλφι στο ρόλο της αδερφής της, της Ντοραμπέλα, τη βραβευμένη με Tony Κέλι Ο’Χάρα στο ρόλο της τσαχπίνας υπηρέτριάς τους, της Ντεσπίνα, τους Μπεν Μπλις και Άνταμ Πλατσέτκα στους ρόλους των δύο αρραβωνιαστικών, του Φεράντο και του Γκουλιέλμο, και τον Κρίστοφερ Μάλτμαν στο ρόλο του κυνικού Ντον Αλφρέντο. Το Έτσι κάνουν όλες είναι συμπαραγωγή με την.

Σκηνοθεσία (...)
Σκηνικά (...)
Κοστούμια (...)
Φωτισμοί (...)

Φιορντιλίτζι (...)
Ντοραμπέλα (...)
Ντεσπίνα (...)
Φεράντο (...)
Γκουλιέλμο (...)
Ντον Αλφόνσο (...)

Ορχήστρα της ΜΕΤ
Μουσική διεύθυνση (...)

Έναρξη: 19:55
[Η προβολή μαζί με το διάλειμμα διαρκεί περίπου 3,5 ώρες]
Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: 15€, 10€ (μειωμένο)


1 Απριλίου 2018

H ΚΟΘ στο Μέγαρο
Πασχαλινή συναυλία

Η καθιερωμένη Πασχαλινή Συναυλία της ΚΟΘ περιλαμβάνει το συγκλονιστικό Ρέκβιεμ του Μότσαρτ, το κύκνειο άσμα του κορυφαίου συνθέτη, για το οποίο έχουν γραφτεί αμέτρητες αναλύσεις τόσο για την αδιαμφισβήτητη αξία του όσο και για το ζήτημα της συνολικής αυθεντικότητάς του, αφού είναι άγνωστο αν πρόλαβε να το ολοκληρώσει πριν πεθάνει. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης την εκδοχή του Μότσαρτ για τον Ευχαριστιακό Ύμνο Ave Verum Corpus της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας όπως και την Ταφή του Δημήτρη Μητρόπουλου, που σύμφωνα με τον ίδιο αποτελεί «μια προσευχή, ένα θρήνο που βγαίνει από τα βάθη της ψυχής μου για Κείνον που υπέφερε για μας, για Κείνον που όλοι πρέπει ν’ αγαπούν και να λατρεύουν!».

Σιρανούς Τσαλικιάν σοπράνο
Μαργαρίτα Συγγενιώτου μέτζο
Γιάννης Χριστόπουλος τενόρος
Αλέξανδρος Σταυρακάκης μπάσος

Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης
Μουσική διδασκαλία χορωδίας Μαίρη Κωνσταντινίδου

Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
Μουσική διεύθυνση Μιχάλης Οικονόμου

Έναρξη: 19:00
Χώρος: Μ1 – Αίθουσα Φίλων Μουσικής
Τιμές εισιτηρίων: 15€, 10€, 5€ (μειωμένο)

12-15 Απριλίου 2018, 19-22 Απριλίου 2018

Θέατρο στο Μέγαρο
Μ. Καραγάτσης: Η Μεγάλη Χίμαιρα

Η Μεγάλη χίμαιρα του Μ. Καραγάτση σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου υπήρξε για το θέατρο Πορεία ένας σημαντικός σταθμός. Ένα αγαπημένο μυθιστόρημα μετατράπηκε με την καθοριστική συμβολή του Στρατή Πασχάλη σε μία από τις μεγαλύτερες θεατρικές επιτυχίες των τελευταίων δεκαετιών. Η θεματική του «ξένου» που προσπαθεί απεγνωσμένα να αφομοιωθεί από μια «υπέροχα» αφιλόξενη Ελλάδα δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Μετά από περισσότερες από 300 παραστάσεις και 100.000 θεατές, η Χίμαιρα, με νέο σκηνικό, ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη, σε όλη την Ελλάδα αλλά και στον κόσμο. Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης δεν θα μπορούσε να είναι παρά ο ιδανικός χώρος για να ξεκινήσει αυτή η μεγάλη περιοδεία. Η ιστορία της Μαρίνας Μπαρέ, που έλκεται από το εκτυφλωτικό φως, μόνο για να καεί, θα συνεχίσει να μας θυμίζει τη γοητεία που μας ασκεί η ουτοπία, με κάθε κόστος.

Διασκευή Στρατής Πασχάλης
Σκηνοθεσία Δημήτρης Τάρλοου
Σκηνικά-Κοστούμια Ελένη Μανωλοπούλου
Μουσική Κατερίνα Πολέμη
Φωτισμοί Αλέκος Αναστασίου
Κίνηση-Χορογραφία Ζωή Χατζηαντωνίου
Σκηνοθεσία κινηματογραφικού μέρους Χρήστος Δήμας
Βοηθοί σκηνοθέτη Άννα Πασπαράκη, Δήμητρα Κουτσοκώστα
Βοηθός σκηνογράφου Τίνα Τζόκα
Βοηθός χορογράφου Κορίνα Κόκκαλη
Φωτογραφίες Βάσια Αναγνωστοπούλου

Διανομή:
Μαρίνα Αλεξάνδρα Αϊδίνη
Γιάννης Μάξιμος Μουμούρης
Μηνάς Δημήτρης Μοθωναίος
Ρεΐζαινα Σοφία Σεϊρλή
Λίλη - Καλλιόπη - Βιετναμέζα πόρνη Ειρήνη Φαναριώτη
Αννούλα, κόρη της Μαρίνας Αναστασία Γιαννιώτη, Ειρήνη Μπρουλιδάκη, Μυρτώ Μπρουλιδάκη, Μανιώ Τάρλοου
Αννεζιώ Ράσμη Τσόπελα
Ένας άγνωστος Δημήτρης Τάρλοου

ΠΕ, ΠΑ, ΣΑ – έναρξη: 20:30, ΚΥ – έναρξη: 19:30
Χώρος: Μ1 – Αίθουσα Φίλων Μουσικής
Τιμές εισιτηρίων: 25€, 20€, 15€, 10€ (περιορισμένη ορατότητα)
12€ (μειωμένο)

14 Απριλίου 2018


Βέρντι: Λουίζα Μίλερ

Όπερα σε τρεις πράξεις σε λιμπρέτο του Salvadore Cammarano
Προβολή με ελληνικούς υπότιτλους

Ο μαέστρος Μπερτράν ντε Μπιγί διευθύνει μια αναβίωση της όπερας Λουίζα Μίλερ που έχει να παρουσιαστεί στη Met από το 2006. Πρωταγωνιστεί η Σόνια Γιόντσεβα ως χωριατοπούλα Λουίζα απέναντι στον Πιοτρ Μπετσάλα ως Ροντόλφο. Πρόκειται για την ιστορία μιας νεαρής γυναίκας που θυσιάζει την ευτυχία της για να σώσει τη ζωή του πατέρα της. Η διανομή περιλαμβάνει επίσης τον Πλάθιντο Ντομίνγκο στο ρόλο του πατέρα της Λουίζας Μίλερ, την Ολέσια Πετρόβα ως Φεντερίκα καθώς και τους Αλεξάντρ Βινογκράντοφ (στο ντεμπούτο του στη Μετροπόλιταν) και Ντμίτρι Μπελοσέλσκιι ως Βάλτερ και Βουρμ αντίστοιχα, τους ανελέητους ανθρώπους που θέλουν με κάθε τρόπο να χωρίσουν τη Λουίζα από τον Ροντόλφο.

Σκηνοθεσία (...)
Σκηνικά-Κοστούμια (...)
Φωτισμοί (...)

Λουίζα (...)
Φεντερίκα (...)
Ροντόλφο (...)
Μίλλερ Πλάσιντο Ντομίνγκο
Βάλτερ (...)
Βουρμ (...)

Ορχήστρα της ΜΕΤ
Μουσική διεύθυνση (...)

Έναρξη: 19.30
[Η προβολή μαζί με τα διαλείμματα διαρκεί περίπου 4 ώρες]
Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: 15€, 10€ (μειωμένο)

16 Απριλίου 2018

Νικητές Διαγωνισμών
Διαγωνισμός Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης
Ρεσιτάλ πιάνου Γρηγόρη Ιωάννου

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός του Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται ανά διετία και τελεί υπό την αιγίδα του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Οι βραβευθέντες του διαγωνισμού, εκτός από τα χρηματικά έπαθλα, έχουν τη δυνατότητα να εμφανιστούν σε σημαντικούς συναυλιακούς χώρους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ο νεαρός πιανίστας Γρηγόρης Ιωάννου, νικητής του 3ου Διαγωνισμού, ερμηνεύει τις 12 Σπουδές υπερβατικής δεξιοτεχνίας, έργα τα οποία φημίζονται ιδιαίτερα για τις υψηλές τεχνικές και μουσικές απαιτήσεις τους.

Έναρξη: 21:00
Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμή εισιτηρίου: 5€ (γενική είσοδος)

18 Απριλίου 2018

Διάσημες Ορχήστρες
Φιλαρμονικη Ορχήστρα Χάντζου

Μέσα στα μόλις 25 χρόνια λειτουργίας της η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Χανγκτσόου κατάφερε να αναδειχθεί σε μία από τις καλύτερες ορχήστρες της Κίνας και σε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα κινέζικα συμφωνικά σύνολα παγκοσμίως. Άλλωστε η πολιτική της Ορχήστρας δίνει μεγάλη έμφαση στις συμπράξεις και συνεργασίες αλλά και στις περιοδείες. Στο πλαίσιο ακριβώς της ευρωπαϊκής περιοδείας της θα επισκεφθεί και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, υπό την καθοδήγηση του νεαρού και πολύ δραστήριου μαέστρου Γιανγκ Γιανγκ, με σολίστα έναν από τους σταθερούς συνεργάτες της, τον βιολονίστα Νινγκ Φενγκ.

Πρόγραμμα:
Τσαϊκόφσκι, Κοντσέρτο για βιολί σε ρε μείζονα, έργο 35
Ραχμανίνοφ, Συμφωνικός χορός, έργο 45

Νινγκ Φενγκ βιολί

Έναρξη: 21:00
Χώρος: Μ1 – Αίθουσα Φίλων Μουσικής

21 Απριλίου 2018

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Σ.Φ.Μ.Θ.
Νεανικά Μουσικά Σύνολα

Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης

Ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης, έχοντας την επιθυμία να αναδείξει τη δημιουργικότητα και τη μουσική εκφραστικότητα των νέων, διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα δίνοντας σε νέους μουσικούς την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά και το ταλέντο τους στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Στην εκδήλωση συμμετέχουν νεανικά σχήματα ελληνικής παραδοσιακής, έντεχνης, μοντέρνας, τζαζ και ροκ μουσικής, από το χώρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Μια παραγωγή από νέους για νέους.

Χώρος: Μ1 – Φουαγιέ
Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου

23 Απριλίου 2018

Το ΠΑΜΑΚ στο Μέγαρο
Αφιέρωμα στον Δημήτρη Θέμελη: Απηχήσεις... από το μοιραίο ταξίδι στην Ικαρία

Ο Δημήτρης Θέμελης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1931 και έφυγε από τη ζωή τον Ιούνιο του 2017. Ήταν γιος του ποιητή Γιώργου Θέμελη. Καθοριστικό για τη σταδιοδρομία του υπήρξε το γεγονός ότι πέρασε ένα μέρος των παιδικών του χρόνων στην Ικαρία –τόπο καταγωγής της μητέρας του–, μάλιστα κατά τη δύσκολη χρονική περίοδο 1940-1944, όπου του δόθηκε η ευκαιρία να μάθει να παίζει νησιώτικη λύρα από λυράρηδες εκείνης της εποχής και να γνωρίσει τη ζωντανή πράξη της παραδοσιακής μας μουσικής. Απόφοιτος του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης –βιολί και θεωρητικά– συνέχισε τις σπουδές του στο Μόναχο και διετέλεσε διευθυντής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης (1971-1985) και καθηγητής Μουσικολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ.
Στη συναυλία θα παρουσιαστούν έργα μουσικής δωματίου του Δημήτρη Θέμελη στο πλαίσιο εκπόνησης της διδακτορικής διατριβής με θέμα: «Το μουσικολογικό έργο και οι συνθέσεις του Δημήτρη Θέμελη. Κριτική μελέτη του συγγραφικού έργου, υφολογική ανάλυση και ζητήματα ερμηνείας σε πιανιστικά έργα», της υποψήφιας διδάκτορος του ΤΜΕΤ Χριστίνας Σιδηροπούλου.

Εύη Δελφινοπούλου βιολί
(...) βιολοντσέλο
Αθανάσιος Ζέρβας σαξόφωνο
Σταμάτης Πασόπουλος ακορντεόν
Ευγένιος Πολίτης κοντραμπάσο
Χριστίνα Σιδηροπούλου πιάνο

Έναρξη: 21:00
Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο)

23 Απριλίου 2018

Κύκλος Διαλέξεων
Αστέρια της Μουσικής & του Κινηματογράφου:
Αφιέρωμα στον Μάριο Λάντζα

Σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης

Αφιέρωμα στις ωραιότερες άριες και τα τραγούδια που ερμήνευσε ο δημοφιλέστερος κινηματογραφικός τενόρος του 20ού αιώνα και ηθοποιός Μάριο Λάντζα (1921-1959) στις ταινίες του.

Επιμέλεια, Ομιλητής Λευτέρης Κογκαλίδης

Έναρξη: 20:00
Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ
Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου

25 Απριλίου 2018

Η ΣΟΔΘ στο Μέγαρο

Στη συναυλία θα παρουσιαστούν η Εισαγωγή στον Μαγικό αυλό του Μότσαρντ(1791), η Συμφωνία αρ. 8 («Ημιτελής») του Σούμπερτ(1822), αλλά και ένα σύγχρονο έργο, το (1987), για βιολί και ορχήστρα εγχόρδων.

Τακέσι Σιμίζου βιολί

Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης
Μουσική διεύθυνση

Έναρξη: 21:00
Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο)

26-29 Απριλίου 2018

8ο Φεστιβάλ Παιδικών - Νεανικών Χορωδιών

Συνεχίζεται και φέτος, για όγδοη χρονιά, ο επιτυχημένος θεσμός που φέρνει στη σκηνή εκατοντάδες παιδιά και νέους.

Πέμπτη 26 Απριλίου: Χορωδίες Μουσικών Σχολείων

Παρασκευή 27 Απριλίου: Παιδικές & Νεανικές Χορωδίες

Σάββατο 28 Απριλίου: Σχολικές Χορωδίες
Μουσική διδασκαλία-Διεύθυνση Νότης Μαυρουδής

Κυριακή 29 Απριλίου
Α΄ Μέρος: Αυτοσχεδιασμοί
Μουσική διδασκαλία-Διεύθυνση

Β΄ Μέρος: Κάρμινα Μπουράνα
Βασιλική Καραγιάννη σοπράνο
Νικόλας Σπανός κόντρα τενόρος
Δημήτρης Καρολίδης βαρύτονος
Μουσική διεύθυνση Μύρων Μιχαηλίδης

Νίκος Ζαφρανάς, Χρήστος Νούλης πιάνο

Καλλιτεχνική επιμέλεια Φεστιβάλ Μαρία Έμμα Μελιγκοπούλου

Χώρος: Μ1
Τιμή εισιτηρίου: 5€ (γενική είσοδος)

27 Απριλίου 2018

Η "Μούσα" Στα Γαλάζια

H Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης σε γαλάζια διάθεση υποδέχεται στο πιάνο τον Νίκο Κυριόσογλου για τη Γαλάζια Ραψωδία του Γκέρσουιν. Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας, η Εβδόμη Συμφωνία του Μπετόβεν. Δύο εμβληματικά, αλλά και διαμετρικά αντίθετα σε αισθητική, έργα του κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου ερμηνεύονται από την ορχήστρα που προσδιόρισε εκ νέου το εκπαιδευτικό τοπίο της Βόρειας Ελλάδας. Μέρος του προγράμματος θα επαναληφθεί σε εορταστική συναυλία της MOYSA στο κλειστό γήπεδο του Πολυγύρου Χαλκιδικής, το Μάιο του 2018.

Νίκος Κυριόσογλου πιάνο

ΜΟΥΣΑ – Συμφωνική Ορχήστρα Νέων ΜΜΘ
Μουσική διεύθυνση θα ανακοινωθεί

Έναρξη: 21:00
Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμή εισιτηρίου: 5€ (γενική είσοδος)


28 Απριλίου 2018

Σταχτοπούτα

Όπερα σε τέσσερις πράξεις σε λιμπρέτο του Henri Caïn, βασισμένο στο παραμύθι Σταχτοπούτα, στην εκδοχή του Περό (1698)

Η μαγευτική όπερα του Μασνέ Σταχτοπούτα, βασισμένη στο κλασικό παραμύθι, κάνει πρεμιέρα στη Met υπό τη διεύθυνση του Μπερτράν ντε Μπιγί. Η σκηνοθεσία είναι του Λοράν Πελί, ο οποίος έχει σκηνοθετήσει στη Μετ την Κόρη του Συντάγματος του Ντονιτσέτι και τη Μανόν του Μασνέ. Η Τζόις ΝτιΝτονάτο, στον ομώνυμο ρόλο, προσθέτει έναν ακόμη ρόλο στο ρεπερτόριό της στη Μετ – ένα ρόλο που ερμήνευσε με μεγάλη επιτυχία στο Θέατρο Λισέου, στην Όπερα της Σάντα Φε και στη Βασιλική Όπερα του Κόβεν Γκάρντεν. Η διανομή περιλαμβάνει επίσης την Άλις Κουτ ως Γαλάζιο Πρίγκιπα, τη Στέφανι Μπλάιθ ως κακιά μητριά Μαντάμ ντε λα Αλτιέρ, την Κάθλιν Κιμ ως Νεράιδα και τον Λοράν Ναουρί ως Παντόλφ. Η Σταχτοπούτα ανεβαίνει σε συμπαραγωγή με τη Βασιλική Όπερα του Κόβεν Γκάρντεν, το Θέατρο Λισέου της Βαρκελόνης, το Θέατρο Λα Μονέ των Βρυξελλών και την Όπερα της Λίλης. Η παραγωγή ανέβηκε για πρώτη φορά στην Όπερα της Σάντα Φε.

Σκηνοθεσία (...)
Σκηνικά (...)
Κοστούμια (...)
Φωτισμοί (...)

Σταχτοπούτα (...)
Γαλάζιος Πρίγκιπας (...)
Μαντάμ ντε λα Αλτιέρ (...)
Νεράιδα (...)
Παντόλφ (...)

Ορχήστρα της ΜΕΤ
Μουσική διεύθυνση (...)

Έναρξη: 19:55
[Η προβολή μαζί με το διάλειμμα διαρκεί περίπου 3 ώρες]
Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: 15€, 10€ (μειωμένο)
Με την υποστήριξη του Antenna Group

4 Μαΐου 2018

Η ΚΟΘ στο Μέγαρο
Βραδιά Μπέρνσταϊν

Ένα πρόγραμμα γεμάτο μουσική του Λέοναρντ Μπέρνσταϊν θα παρουσιάσει ο μαέστρος Μίλτος Λογιάδης με την ΚΟΘ. Η Συμφωνία αρ. 2 για πιάνο και ορχήστρα έγινε γνωστή ως , από τον τίτλο του ποιήματος του Γουίσταν Χιου Όντεν  πάνω στο οποίο βασίστηκε ο συνθέτης. Στο πιάνο, ο Χαράλαμπος Αγγελόπουλος. Το πλέον δημοφιλές μιούζικαλ του Μπέρνσταϊν είναι το, που αποτελεί μεταφορά του σαιξπnρικού δράματος Ρωμαίος και lουλιέτα σε μια φτωχογειτονιά της Νέας Υόρκης στα μέσα του περασμένου αιώνα. Οι Συμφωνικοί Χοροί από το είναι ένα αυτοτελές συμφωνικό έργο πάνω στις αγαπημένες μελωδίες του μιούζικαλ. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με υπέροχη μουσική από το μιούζικαλ, για την οποία ο Μπέρνσταϊν τιμήθηκε με Όσκαρ.

Χαράλαμπος Αγγελόπουλος πιάνο

Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
Μουσική διεύθυνση Μίλτος Λογιάδης

Έναρξη: 21:00
Χώρος: Μ1 – Αίθουσα Φίλων Μουσικής
Τιμές εισιτηρίων: 15€, 10€, 5€ (μειωμένο)

7 Μαΐου 2018

Οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ τραγουδούν

Ηθοποιοί του ΚΘΒΕ μας ταξιδεύουν στις μελωδίες που «έντυσαν» παραστάσεις του Θεάτρου, ξυπνώντας παλιές αλλά και πρόσφατες μνήμες. Ακούγονται πάνω από είκοσι τραγούδια σπουδαίων συνθετών που συνεργάστηκαν με το ΚΘΒΕ, όπως ο Κώστας Βόμβολος, η Σαβίνα Γιαννάτου, ο Δημήτρης Καμαρωτός, ο Γιώργος Κουρουπός, ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Μίνως Μάτσας, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Κορνήλιος Σελαμσής, ο Γιώργος Χριστιανάκης και άλλοι.
Τους ηθοποιούς συνοδεύει ζωντανή ορχήστρα.

Σκηνοθετική επιμέλεια-Μουσική διδασκαλία Χρύσα Τουμανίδου
Βοηθός σκηνοθέτη Εύη Σαρμή
Ενορχήστρωση Σάκης Λάιος

Τραγουδούν οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ:
Ελευθερία Αγγελίτσα, Μομώ Βλάχου, Στεφανία Ζώρα, Σοφία Καλεμκερίδου, Νίκος Καπέλιος, Γιώργος Κολοβός, Γιάννης Μαστρογιάννης, Κλειώ Δανάη Οθωναίου, Χρήστος Παπαδημητρίου, Κώστας Σαντάς, Εύη Σαρμή, Χρύσα Τουμανίδου, Γιάννης Τσάτσαρης, Ορέστης Χαλκιάς.

Έναρξη: 21:00
Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο)

9 Μαΐου 2018

Εαρινή Συναυλία Παιδικής - Νεανικής Χορωδίας ΣΦΜΘ
Ανοιξιάτικα αρπίσματα

Ένα μπουκέτο τραγούδια της άνοιξης, αλλά και γνώριμα μελωδικά, κλασικά και σύγχρονα, μουσικά κομμάτια.

Παιδική-Νεανική Χορωδία Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης
Διεύθυνση-Διδασκαλία Νεανικής Χορωδίας Σωτήρης Αλεβίζος
Παιδαγωγός φωνής-Διεύθυνση Παιδικής Χορωδίας Μαίρη Πεστεκίδου
Χορωδιακά σεμινάρια Αντώνης Κοντογεωργίου
Συνοδεία πιάνου Άγγελος Τσανακάς
Επιμέλεια χορωδίας Κέλλυ Βουρουτζή

Έναρξη: 20:00
Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο)

10 Μαΐου 2018

Το ΠΑΜΑΚ στο Μέγαρο
Ορχήστρα Πνευστών του ΤΜΕΤ

Η Ορχήστρα Πνευστών του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης (ΤΜΕΤ) παρουσιάζει έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα, υποστηρίζοντας τις δράσεις του Εργαστηρίου Συνόλων Πνευστών Οργάνων (ΠΝΟΕΣ) του Τμήματος. Η παρουσία τους στα μουσικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης καλύπτει ένα μεγάλο κενό στο χώρο της λόγιας μουσικής πνευστών με έμφαση στην ανάδειξη λησμονημένων έργων υψηλής αισθητικής αξίας Ελλήνων και ξένων συνθετών. Στην ορχήστρα εκπαιδεύονται φοιτητές του ΤΜΕΤ και σπουδαστές της πόλης δίπλα σε καταξιωμένους σολίστ και καθηγητές του Τμήματος. Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει τα σημαντικότερα έργα της κλασικής μουσικής (πρωτότυπα ή ποιοτικές διασκευές), ενώ συχνά συμπράττουν μαζί της ως σολίστ καθηγητές και φοιτητές του Τμήματος με έντονη καλλιτεχνική παρουσία.

Ορχήστρα Πνευστών ΤΜΕΤ
Μουσική διεύθυνση Αθανάσιος Ζέρβας

Καλλιτεχνική προετοιμασία:
Δρ Κωστής Χασιώτης και δρ Αθανάσιος Ζέρβας, αναπληρωτές καθηγητές

Έναρξη: 21:00
Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο)

13 Μαΐου 2018

Λεωνίδας Καβάκος - Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Συμπαραγωγή: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης / Κρατική Ορχήστρα Αθηνών 
Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν.
Τα έσοδα της συναυλίας πρόκειται να διατεθούν σε φιλανθρωπικό ίδρυμα.

Λεωνίδας Καβάκος βιολί
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Συμμετέχουν:
Μέλη της ΜΟΥΣΑΣ – Συμφωνική Ορχήστρα Νέων ΜΜΘ
Μέλη της Ακαδημίας Νέων ΚΟΑ

Έναρξη: 21:00
Χώρος: Μ1 – Αίθουσα Φίλων Μουσικής
Τιμές εισιτηρίων: 25€, 20€, 15€, 10€, 8€ (μειωμένο)

Ιδρυτικός Δωρητής MOYSA: Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Χορηγοί MOYSA: Alpha Bank, Lidl, Wind, MEL

14 Μαΐου 2018

Νικητές Διαγωνισμών
Διεθνής Διαγωνισμός Πιάνου

Δημιούργημα του Πολιτιστικού Συνδέσμου το 2013, ο διεθνής διαγωνισμός πιάνου «Από τον Μπαχ στην τζαζ» θα πραγματοποιηθεί το 2018 στην Αθήνα, και συγκεκριμένα στο Ωδείο Αθηνών, το διάστημα 11-14 Απριλίου. Στον διαγωνισμό συμμετέχουν μουσικοί όλων των επιπέδων και ειδών –από την κλασική μουσική έως τη σύγχρονη και την τζαζ– χωρισμένοι σε ομάδες ανάλογα με την ηλικία τους. Η κριτική επιτροπή αποτελείται από μουσικούς παγκόσμιας αναγνώρισης. Ένα μήνα μετά τον φετινό διαγωνισμό, ο νικητής θα δώσει μία συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Έναρξη: 21:00
Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμή εισιτηρίου: 5€ (γενική είσοδος)

16 Μαΐου 2018

Κύκλος Ημερίδων
Η μουσική στη ζωή μας:
Ο ρόλος της μουσικής στη φιλοσοφία

Σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης

Η μουσική είναι ποίηση και φιλοσοφία. Χωρίς τον περιορισμό των λέξεων και μέσα στον απέραντο κόσμο των εναλλασσόμενων ήχων, η ψυχή εκφράζει ελεύθερα όλες τις αναζητήσεις της, τις προσδοκίες της, την αγωνία, τον πόνο, το πάθος, τη θλίψη, την ελπίδα, τη χαρά, τη γαλήνη και την ομορφιά. Η μουσική, παράλληλα, προσπαθεί να εκφράσει αυτούσιο τον πραγματισμό της ζωής με όλες τις διακυμάνσεις της και επιζητεί να τον εναρμονίσει με την υπαρξιακή αναζήτηση της αλήθειας και τη βαθιά προσδοκία της αιωνιότητας. Η μυστική εσωτερική γλώσσα της μουσικής από ήχος γίνεται φως, που κατευθύνει τον άνθρωπο στη ειρηνική αναζήτηση όλων των αξιών της ζωής μέσα από μια βαθιά εσωτερική πορεία στον απέραντο κόσμο της ψυχής του.
«Οι Φίλοι της Μουσικής Θεσσαλονίκης», επιθυμώντας να καταδείξουν το βαθύ μήνυμα της μυστικής γλώσσας της μουσικής στον άνθρωπο την ώρα των εσωτερικών αναζητήσεων, διοργανώνουν ημερίδα με θέμα «Ο ρόλος της μουσικής στη φιλοσοφία». Ειδήμονες μουσικοί και φιλόσοφοι θα προσπαθήσουν να αναπτύξουν την ωραιότητα της φιλοσοφίας της μουσικής και να αποκαλύψουν τη μουσική που κρύβεται στη γλώσσα της φιλοσοφίας μέσα από το έργο μουσικών και φιλοσόφων κατά την ιστορική πορεία του ανθρώπου προς τη γνώση και την αλήθεια.

Ομιλητές: Θα ανακοινωθούν
Συντονιστής κύκλου ημερίδων Σταύρος Μπαλογιάννης, ομ. καθηγητής Νευρολογίας ΑΠΘ

Ώρες: 16:00-22:00
Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ
Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου

21 Μαΐου 2018

Κύκλος Διαλέξεων
Αστέρια της Μουσικής & του Κινηματογράφου:
Αφιέρωμα στη Νάνα Μούσχουρη

Σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης

Αφιέρωμα στην αποχαιρετιστήρια συναυλία της Νάνας Μούσχουρη, το 2007, στο Royal Albert Hall του Λονδίνου, που περιλαμβάνει από την Ωδή στη χαρά του Μπετόβεν μέχρι Μπομπ Ντίλαν – όλα γνωστά τραγούδια, σε διάφορες γλώσσες (ελληνικά, ιταλικά, αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά).

Επιμέλεια, Ομιλητής Λευτέρης Κογκαλίδης

Έναρξη: 20:00
Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ
Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου

22 Μαΐου 2018

Τζαζ στο Μέγαρο
Εθνόπολις

Ένα από τα πλέον πρωτότυπα ιταλικά μουσικά σύνολα των τελευταίων ετών είναι το Κουαρτέτο του Λούκα Τσάρλα, με εμφανίσεις σε περισσότερες από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο. Με τους Αντονίνο Ντε Λούκα στο ακορντεόν, Μαουρίτσιο Περόνε στο κοντραμπάσο και Φραντσέσκο Σαβορέτι στα κρουστά, ο βιολιστής Λούκα Τσάρλα άντλησε από τους οικείους ήχους της ιταλικής παραδοσιακής μουσικής και της περιοχής της Μεσογείου. Το άλμπουμ  παρουσιάζει ορισμένα από τα δημοφιλέστερα κομμάτια τους, όπως το...

Έναρξη: 21:00
Χώρος: Μ2 – Μπαρ
Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου

Σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο

23 Μαΐου 2018

Διάσημες Ορχήστρες
Συμφωνική Πράγας

Επί τη ευκαιρία της 100ής επετείου από την ίδρυση της Τσεχοσλοβακίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας

Συμπαραγωγή: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης – Πρεσβεία της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα – Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η Συμφωνική Ορχήστρα της Πράγας είναι η επίσημη ορχήστρα της πρωτεύουσας της Τσεχίας. Πρόκειται για μουσικό σύνολο πρώτου επιπέδου, που χαίρει διεθνούς φήμης. Συμβάλλει αποφασιστικά στη συναυλιακή σκηνή της Πράγας και ταυτόχρονα προωθεί τον τσέχικο πολιτισμό στο εξωτερικό. Η ορχήστρα ιδρύθηκε το 1934 και συχνά αναφέρεται με τη συντομογραφία FOK (Φιλμ, Όπερα, Συναυλία) – δηλαδή με τα αρχικά των τομέων στους οποίους αρχικά εστίαζε το σύνολο. Το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει περιλαμβάνει έργα...

Σίμος Παπάνας βιολί

MOYSA – Συμφωνική Ορχήστρα Νέων ΜΜΘ
Μουσική διεύθυνση

Έναρξη: 21:00
Χώρος: Μ1 – Αίθουσα Φίλων Μουσικής
Τιμές εισιτηρίων: 25€, 20€, 15€, 10€, 8€ (μειωμένο)

Ιδρυτικός Δωρητής Μούσα: Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

24 Μαΐου 2018

Το ΠΑΜΑΚ στο Μέγαρο
ΜΕΤά: Οι δρόμοι των ήχων... μετά

Συναυλία των φοιτητών του μεταπτυχιακού κύκλου σπουδών «Μουσικές Τέχνες - Ελληνικές Μουσικές Παραδόσεις» του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης, με επίκεντρο τη μουσική επεξεργασία, ανασύνθεση και σύγχρονη δημιουργία που αντλεί έμπνευση από τις ελληνικές και μεσογειακές μουσικές κουλτούρες. Μερικοί από τους πιο ταλαντούχους Έλληνες μουσικούς της νεότερης γενιάς πειραματίζονται με το «μετά» και ανοίγονται σε νέες ιδέες. Ένας γόνιμος διάλογος με τις συγγενείς παραδόσεις και τα διεθνή ρεύματα, που αποτυπώνει την αδιάκοπη αναζήτηση και την ελεύθερη δημιουργία στις τάσεις και τις καλλιτεχνικές προσεγγίσεις σήμερα.

Γιάννης Αθανασίου κιθάρα
Βένη Αργυρίου σαντούρι
Γιώργος Ευαγγέλου κιθάρα
Θανάσης Κουλεντιανός κανονάκι
Κώστας Κυριτσάκης κρητική λύρα
Εύα Μισοκέφαλου τραγούδι, ούτι
Ανέστης Μπαρμπάτσης τρίχορδο μπουζούκι
Ιάκωβος Μωυσιάδης τρίχορδο μπουζούκι
Τάσος Πούλιος κανονάκι
Ηλίας Σαρηγιαννίδης ποιητική (σύνθεση), πολίτικο λαούτo
Μάνος Σκαλιδάκης βιολί
Λητώ Φλωράκη βιολί

Καλλιτεχνική επιμέλεια:
Θύμιος Ατζακάς
Ηλίας Παπαδόπουλος
Σωκράτης Σινόπουλος
Λευτέρης Τσικουρίδης

Έναρξη: 21:00
Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο)

4 Ιουνίου 2018

Το ΠΑΜΑΚ στο Μέγαρο
Συμφωνική Ορχήστρα & Μικτή Χορωδία ΤΜΕΤ

Το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης (ΤΜΕΤ) διανύει το εικοστό έτος της λειτουργίας του. Στα χρόνια αυτά έχει καταξιωθεί στο χώρο της τριτοβάθμιας μουσικής εκπαίδευσης, παρέχοντας υψηλού επιπέδου σπουδές, που συνδυάζουν την επιστημονική κατάρτιση με την καλλιτεχνική αριστεία. Πυρήνας της λειτουργίας του υπήρξε πάντα η μουσική πράξη, η οργανική και φωνητική εκτέλεση, η διεύθυνση συνόλων και η σύνθεση/ποιητική. Τα οργανικά και φωνητικά σύνολα του ΤΜΕΤ διακρίνονται για το υψηλό εκτελεστικό τους επίπεδο, την ωριμότητα, την ποικιλία αλλά και το εύρος του ρεπερτορίου τους, αλλά κυρίως επειδή αποτελούν οργανικό κομμάτι του προγράμματος σπουδών. Στη συναυλία συμπράττουν ως σολίστ οι βραβευθέντες φοιτητές του διαγωνισμού ερμηνείας 2017.

Σολίστ:
Βραβευθέντες διαγωνισμού ΤΜΕΤ 2017

Μικτή Χορωδία ΤΜΕΤ
Διδασκαλία χορωδίας Μαρία Έμμα Μελιγκοπούλου

Συμφωνική Ορχήστρα ΤΜΕΤ
Μουσική διεύθυνση Γεώργιος Βράνος (αναπληρωτής καθηγητής)
& φοιτητές της ειδίκευσης διεύθυνσης ορχήστρας

Έναρξη: 21:00
Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο)

6 Ιουνίου 2018

Τζαζ στο Μέγαρο
Γιάννης Παπατριανταφύλλου

Ο Γιάννης Παπατριανταφύλλου, ένας από τους σημαντικότερους μπασίστες της τζαζ μουσικής σκηνής, παρουσιάζει συνθέσεις από το πρώτο του προσωπικό cd με τίτλο καθώς και συνθέσεις από το ευρύτερο ρεπερτόριο της τζαζ μουσικής.
Περιλαμβάνοντας δέκα πρωτότυπες συνθέσεις, το αποτελεί ένα προσωπικό ταξίδι συναισθηματικών συγκρούσεων, που προκύπτουν από τις απρόσμενες αλλαγές και μεταστροφές της υπαρξιακής αναζήτησης του καλλιτέχνη μέσα από εικόνες και ήχους της ... τζαζ μουσικής.

Γιάννης Παπατριανταφύλλου:
Γιάννης Παπατριανταφύλλου κοντραμπάσο
Τάκης Πατερέλης σαξόφωνο
Δημήτρης Αγγελάκης βιμπράφωνο
Νίκος Βαργιαμίδης τύμπανα

Έναρξη: 21:00
Χώρος: Μ2 – Μπαρ
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο)

7-12 Ιουνίου 2018
Μιούζικαλ στο Μέγαρο
Αναζητώντας τον Αττίκ!

Το 2012 αναδείχτηκε από χιλιάδες θεατές σε παράσταση της χρονιάς, αναβιώνοντας τη θρυλική «Μάντρα» του Αττίκ, το έπος ζωής του Κλέωνα Τριανταφύλλου και της γενιάς του. Το 2018 η αγαπημένη παράσταση επιστρέφει στο Θέατρο Παλλάς στην Αθήνα και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με ανανεωμένη διάθεση κι έναν δυναμικό θίασο όπου πρωταγωνιστούν ο Αντώνης Καφετζόπουλος, ο Άκης Σακελλαρίου, η Κατερίνα Παπουτσάκη, η Νάντια Κοντογεώργη, ο Μίνως Θεοχάρης, ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης, καθώς και μια μεγάλη ομάδα από ταλαντούχους ηθοποιούς, τραγουδιστές, μουσικούς. Ιδιαίτερα τιμητική η παρουσία της μοναδικής Ζωζώς Σαπουντζάκη, σε μία από τις μεγάλες στιγμές στην εντυπωσιακή της καριέρα!
Η παράσταση είναι εμπλουτισμένη με νέα κείμενα και τραγούδια, καρπό συστηματικής ιστορικής και μουσικής έρευνας με τη γνώση και το κύρος του Λάμπρου Λιάβα. Τη σκηνοθεσία και τη χορογραφία υπογράφει και πάλι η Σοφία Σπυράτου. Την ενορχήστρωση και τη διεύθυνση της ορχήστρας έχει αναλάβει ο Θόδωρος Κοτεπάνος, τους φωτισμούς ο Λευτέρης Παυλόπουλος, ενώ ο Μανόλης Παντελιδάκης επιμελείται τα καινούργια εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια.
Μια γοητευτική παράσταση που προσκαλεί το σημερινό κοινό να αναβαπτιστεί σε ακριβές μνήμες και αισθήσεις που σφράγισαν την ευαισθησία μας. Μια χορταστική μουσικοχορευτική αναδρομή χωρίς διάθεση ρετρό, αλλά με πολύ χιούμορ, σαρκασμό, τρυφερότητα και συγκίνηση. Μελωδίες και στίχοι που επηρέασαν όλους τους κατοπινούς δημιουργούς και συντρόφεψαν γενιές ολόκληρες στους έρωτες, τις χαρές και τις λύπες τους (Ζητάτε να σας πω, Παπαρούνα, Τα νιάτα, Είδα μάτια, Τα τελευταία γιασεμιά κ.ά.). Η «μεγάλη τέχνη των μικρών τραγουδιών» που εξακολουθεί να μας αφορά και να μας εμπνέει!

Έναρξη: ΠΕ, ΠΑ, ΣΑ, ΤΡ: 20:30                  ΚΥ, ΔΕ: 19:30
Χώρος: Μ1 – Αίθουσα Φίλων Μουσικής
Τιμές εισιτηρίων: 50€, 35€, 25€, 15€, 12€ (μειωμένο), 10€. Ειδικές τιμές για γκρουπ.

9-10 Ιουνίου 2018

Ευρωπαϊκή Μουσική

Μια γιορτή που διοργανώνεται ανά διαστήματα σε διαφορετικούς χώρους της Θεσσαλονίκης και περιλαμβάνει ανοιχτό παζάρι αγοράς και ανταλλαγής μεταχειρισμένων αντικειμένων (δίσκοι, ρούχα, υποδήματα, κατασκευές, ηλεκτρικές συσκευές, έργα τέχνης, παιχνίδια), γευστικές εμπειρίες με φαγητό δρόμου και πολλές άλλες εκδηλώσεις. Η έβδομη διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία ανάμεσα στα δύο κτίρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και είναι αφιερωμένη στη μουσική, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής (21 Ιουνίου). Στη γιορτή αυτή, σε συνδυασμό με τη street κουλτούρα, φιλοξενούνται τζαζ συγκροτήματα της πόλης, εγνωσμένης αξίας και μοναδικές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους, με !

Ώρες: 10:00-22:00
Χώρος: Πλατεία
Είσοδος ελεύθερη

11 Ιουνίου 2018 (έναρξη)

Θερινός Κινηματογράφος στο Μέγαρο
Σινεμά με θέα

Συμπαραγωγή: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης / Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Η διοργάνωση που τα τελευταία τρία χρόνια αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το σινεφίλ κοινό της Θεσσαλονίκης έρχεται και φέτος το καλοκαίρι, προσφέροντας μια εξαιρετική επιλογή ταινιών στο πιο ωραίο και δροσερό σινεμά της πόλης, το roof του κτιρίου Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, με εκπληκτική θέα στον Θερμαϊκό Κόλπο.

Οι ακριβείς ημερομηνίες και οι τίτλοι των ταινιών θα ανακοινωθούν.

21 Ιουνίου 2018

Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής

Ευρωπαϊκή ή Παγκόσμια ή απλώς Ημέρα της Μουσικής είναι μια γιορτή που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 21 Ιουνίου, στο θερινό ηλιοστάσιο. Η ιδέα και ο εορτασμός ξεκίνησε από τη Γαλλία το 1982 έπειτα από πρόταση του τότε υπουργού Πολιτισμού Τζακ Λανγκ. Η πρωτοβουλία αυτή γρήγορα εξαπλώθηκε και σήμερα η Ημέρα της Μουσικής εορτάζεται τουλάχιστον σε 120 χώρες του κόσμου, με συναυλίες, κοντσέρτα και κάθε είδους εκδηλώσεις σχετικές με τη μουσική.

Λεπτομέρειες για τον εορτασμό στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης θα ανακοινωθούν.

23-28 Ιουνίου 2018

3ο Καλοκαιρινό Σχολείο Μούσας

Είναι το Μουσικό Σχολείο της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Μεγάρου Μουσικής. Πρόκειται για σειρά μουσικοεκπαιδευτικών εργαστηρίων, διαλέξεων και προβολών, με σκοπό να υποστηρίξουν την εκπαίδευση νέων μουσικών σε τομείς που συνδέονται τόσο με τη μουσική εκτέλεση όσο και με πρακτικές που αφορούν άλλες μορφές μουσικής δημιουργικότητας (π.χ. διεύθυνση μουσικών συνόλων, ορθοσωμική για μουσικούς, μουσική στο θέατρο, μουσική τεχνολογία κ.ά.), δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο νέο να εξερευνήσει πολλές και διαφορετικές πτυχές της μουσικής. Προσκεκλημένοι του είναι καταξιωμένες προσωπικότητες του χώρου.

Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν.

Ιδρυτικός Δωρητής ΜΟΥΣΑ: Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

28-29 Ιουνίου 2018

Εναρκτήριο Πρόγραμμα
Παζάρι Ιδεών

Είναι ένα πρόγραμμα ανάπτυξης δεξιοτήτων και υποτροφιών για ανερχόμενους πολιτιστικούς διαχειριστές στην Ελλάδα, που επιθυμούν να προκαλέσουν θετικό κοινωνικό αντίκτυπο στις τοπικές τους κοινότητες. Διοργανώνεται στις 28 και 29 Ιουνίου 2018, παρέχει μια δημόσια πλατφόρμα ανταλλαγής και συζήτησης για την κοινωνική αλλαγή μέσω πολιτιστικών δράσεων και καινοτομίας.
Μια εορταστική εισαγωγή θα παρουσιάσει τις δραστηριότητες του, τους συνεργάτες και τα δίκτυά του, ενώ μια διαδραστική έκθεση φέρνει στο προσκήνιο τους δεκαπέντε υποτρόφους του προγράμματος 2017/18, τις ομάδες τους και τα έργα που έχουν δημιουργήσει σε όλη την Ελλάδα.

Με την υποστήριξη:
Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση
Ίδρυμα Μποδοσάκη

Χώρος: Μ2 – Φουαγιέ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.